Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset

Sykepleiere på isolatposten på Ullevål sykehus. Nå er det totalt fire personer som har fått påvist viruset i Norge.
Sykepleiere på isolatposten på Ullevål sykehus. Nå er det totalt fire personer som har fått påvist viruset i Norge.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet har torsdag fått bekreftet at tre nye personer har testet positivt på det nye koronaviruset. Ingen av dem er alvorlig syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av personene har tilknytning til utbruddet i Italia og er bosatt i Oslo. Den tredje personen er bosatt i Bærum og har tilknytning til utbruddet i Iran, opplyser Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Alle tre er hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste.

– Det er ikke uventet at vi nå ser nye tilfeller av covid-19, sier områdedirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet.

Ikke en pågående smittespredning

Han understreker at det er viktig å påpeke at dette fortsatt er enkelttilfeller knyttet til smitte i utlandet, og at vi ikke har en pågående smittespredning i Norge.

Det pågår en kartlegging av hvem de smittede har vært i kontakt med. Disse vil bli fulgt opp individuelt av lokalt helsevesen i henhold til gjeldende rutiner, opplyser overlege Siri Helene Hauge ved FHI til NTB.

– Kommuneoverlegene er i kontakt med de aktuelle pasientene for å kartlegge hvem de har vært i kontakt med. FHI varsler dette internasjonalt og samler informasjon som også inngår i den europeiske overvåkingen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råd for å forebygge virussmitte

Dette er Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset.

  • Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.
  • God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.
  • Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.
  • Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.
  • Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117. Helsedirektoratet anmoder folk om å ikke ringe nødnummeret 113 hvis de har spørsmål om viruset. Det nummeret er til for akutte tilfeller av sykdom eller ulykker.

Bærum kommune opplyser at personen som er smittet har feber, men for øvrig er i relativt god form. Vedkommende har hatt begrenset kontakt med andre, og smitteoppsporing er ivaretatt.

– Vi har ventet at det ville komme coronasmitte i kommunen, og vi har forberedt oss i tråd med nasjonale føringer, sier smitteoverlege Bjørg Dysthe i Bærum kommune i en pressemelding.

Kontakt lege ved symptomer

Hauge påpeker at rådene fra FHI ikke har endret seg etter de nye smittetilfellene, og at de har gått ut fra at flere tilfeller ville komme til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har man vært i nærkontakt med en som har bekreftet coronavirus-infeksjon, så skal man holde seg hjemme i 14 dager etter den siste kontakten, og kontakte lege hvis man får symptomer.

Dersom man har vært på reise i områder som har utbredt smitte, og får symptomer på luftveisinfeksjon to uker etterpå, så skal man også ringe legen, understreker hun. Da vil man bli testet og må holde seg hjemme til testresultatet er klart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem har fått påvist smitte

Til sammen har fem nordmenn nå fått påvist smitte.

Onsdag kveld kom nyheten om at en kvinne i Tromsø har testet positivt på det nye coronaviruset. Hun er nå i hjemmekarantene.

Onsdag ble det også kjent at en nordmann bosatt i Firenze i Italia har fått påvist viruset, og vedkommende er innlagt på sykehus med milde symptomer.

Torsdag ettermiddag satt personer i hjemmekarantene i minst ti norske fylker, ifølge NRK. Disse har blitt pålagt å holde seg hjemme inntil prøvene er analysert.