En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år

Andelen innsatte over 50 år i norske fengsler har økt fra 6 prosent i år 2000 til 19 prosent i 2019. Nå forbereder Kriminalomsorgen seg på ytterligere økning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Andelen innsatte over 50 år i norske fengsler har økt fra 6 prosent i år 2000 til 19 prosent i 2019. Nå forbereder Kriminalomsorgen seg på ytterligere økning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De innsatte i norske fengsler blir stadig eldre. Andelen fanger over 50 år har økt fra 6 prosent i 2000 til 19 prosent i 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Lise Sannerud i Kriminalomsorgsdirektoratet sier økningen blant annet skyldes flere idømmes lengre straffer enn tidligere.

– Det er ikke grunnlag for å si at kriminalomsorgen per i dag står overfor en eldrebølge, men vi ønsker likevel å forberede oss på at antallet eldre innsatte kan komme til å bli enda høyere i framtiden, sier Sannerud.

Utviklingen kan ifølge Sannerud kreve praktiske endringer, som flere tilrettelagte fengselsceller og et tettere samarbeid med kommunene, som har ansvar for helsetilbudet i fengslene.

Personvernpolicy