Brorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt

Flertallet av de dyre fondene gjorde det dårligere enn snittet på børsene. For 36 av fondene har avisen også tall fra 2018, som viser at kun fire fond hadde høyere avkastning enn børsene i både 2018 og 2019. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix
Flertallet av de dyre fondene gjorde det dårligere enn snittet på børsene. For 36 av fondene har avisen også tall fra 2018, som viser at kun fire fond hadde høyere avkastning enn børsene i både 2018 og 2019. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En oversikt i Aftenposten viser at bare 21 av 49 aktivt forvaltede aksjefond leverte bedre avkastning på kundenes investeringer enn børsen i 2019. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen har valgt ut de aktive fondene som forvalter mest penger for norske kunder. Aktive fond er dyrere og innebærer mer risiko enn passive fond, men skal også ha høyere sjanse for avkastning.

Flertallet av de dyre fondene gjorde det dårligere enn snittet på børsene. For 36 av fondene har avisen også tall fra 2018, som viser at kun fire fond hadde høyere avkastning enn børsene i både 2018 og 2019.

– Mitt råd er å spare i passive fond med lave kostnader. Selv har jeg valgt det billigste fondet. Aktivt forvaltede fond har for stort innslag av veddemål, og risikoen er for stor, sier professor Halvor Mehlum ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Verdipapirfondenes forening hadde norske personkunder plassert knapt 138 milliarder kroner i aktivt forvaltede fond og drøyt 25 milliarder kroner i passive fond ved utgangen av 2019.