Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen

Nav nedjusterer antall berørte av trygdeskandalen fra 2.400 til i underkant av 2.000, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Nav nedjusterer antall berørte av trygdeskandalen fra 2.400 til i underkant av 2.000, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen fra 2.400 til i underkant av 2.000 personer etter å ha gjennomgått en rekke saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har vi gjennomgått en så stor del av saksmengden at vi har grunnlag for å nedjustere anslaget, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Nav anslår at de 2.000 personene vil få utbetalt om lag 80 millioner kroner til sammen, og at de vil få slettet gjeld til Nav på omtrent samme beløp.

I tillegg kommer etterbetalinger på bakgrunn av urettmessig stans og avkorting.

Har utbetalt 34 millioner

Bakgrunnen for oppryddingen er at Nav i en årrekke har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Nav har gått gjennom tilbakekrevingssaker tilbake til 2012 for å finne personer som er berørt av feilen. Så langt er det utbetalt om lag 34 millioner kroner til 540 personer.

Det er store variasjoner i utbetalingsbeløpene. 160 personer har ikke fått noe etterbetalt fordi de ikke har innbetalt noe på sine krav, opplyser Nav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 78 er feilaktig dømt

Målet er å ha ferdigbehandlet tilbakekrevingssakene i midten av april, ifølge Vågeng.

Da gjenstår behandlingen av saker hvor personer feilaktig har fått stanset eller avslått en av de aktuelle ytelsene. Det er for tidlig å anslå hvor mange dette gjelder.

Påtalemyndigheten har så langt avdekket at 78 personer trolig er feilaktig dømt for trygdesvindel. Av disse er 48 personer idømt ubetinget fengsel, 21 betinget fengsel og 9 personer samfunnsstraff.