MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett

MDGs Une Bastholm synes Aps kurs i rovdyrpolitikken er skremmende.
MDGs Une Bastholm synes Aps kurs i rovdyrpolitikken er skremmende.
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDGs Une Aina Bastholm er skremt av kursen Ap har tatt i ulvepolitikken. Aps lovforslag kan føre til at Norge bryter internasjonale avtaler, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet vil endre naturmangfoldloven slik at bestandsmålet Stortinget har satt i praksis blir et maksimumsmål. Når målet er nådd, skal det i seg selv være nok til at myndigheten kan si ja til å felle dyr.

Bastholm frykter lovendringen Ap foreslår vil bryte med Bernkonvensjonen, som forplikter Norge til å ta vare på truede dyrearter. Hun viser til hva miljøminister Sveinung Rotevatn (V) skrev til energi- og miljøkomiteen på Stortinget i forrige uke: Bernkonvensjonen åpner ikke for å utelukkende styre etter bestandsmål.

– Arbeiderpartiet kan i verste fall sørge for at Norge ikke lenger kan være med i den viktigste internasjonale avtalen vi har for å hindre utryddelse av arter, i en tid hvor naturen er i krise. Arbeiderpartiet er i ferd med å gjøre oss til en europeisk skamplett, skriver Bastholm i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tar ikke ansvar

Hun minner om at det var Ap som styrte landet da Norge undertegnet Bernkonvensjonen i 1979, og det var samme parti som styrte da den endelig trådte i kraft i 1986.

– Nå er det altså Jonas Gahr Støre som skal sørge for at Norge ikke lenger tar vår del av ansvaret for å hindre utryddelse av arter i Europa. Fra å være et parti som etablerte lovverket for å beskytte kritisk truede dyr, så har Ap altså gått til å være villig til å utrydde ulven og samtidig trekke Norge ut av våre internasjonale naturforpliktelser, sier Bastholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG-politikeren har sendt et spørsmål til Rotevatn der hun ber ham redegjøre for om lovendringen Ap foreslår, vil komme i konflikt med Norges forpliktelser og om konsekvensen i tilfelle vil bli at Norge må trekke seg fra konvensjonen.

Stortingets mål er fire til seks ulvekull i året. I 2018 var det fem helnorske ulvekull og i fjor seks, ifølge Rovdata. I tillegg kommer nye kull i flokker som har tilhold på begge sider av grensen med Sverige. Dermed har altså bestanden vokst mer enn bestandsmålet, som både Senterpartiet og Fremskrittspartiet mener skal være et maksimumsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er skremmende å se den nye retningen Ap nå har tatt i naturpolitikken etter at Frp gikk ut av regjering, sier Bastholm.

Runder i retten

Frps Jon Georg Dale, som gikk inn i energi- og miljøkomiteen da partiet gitt ut av regjering i januar, har også varslet at han vurderer å foreslå lovendring.

– Hvis dagens lov står i veien for Stortingets fastsatte bestandsmål, så er det loven det er noe i veien med, ikke bestandsmålet, sa Dale til NTB i begynnelsen av februar.

Miljøorganisasjonen WWF er uenig i at bestandsmålet kan fungere som et maksimumsmål, og mener forvaltningen slik den er i dag bidrar til å holde ulvebestanden på randen av utryddelse. De har tatt ulveforvaltningen til retten, og vant delvis fram i Borgarting lagmannsrett. Saken er anket til Høyesterett, og Dale har sagt han vil ve

Se video: Bjørdal (Ap) forlangte beklagelse fra MDG i Stortinget