Vil ikke sikre norske flyplasser ytterligere mot løpske fly:

Flygerforbund frykter sikkerheten viker for innsparinger

Et firemotors jetfly med 16 passasjerer skled av rullebanen på Sørstokken flyplass og havnet i svært ulendt terreng i 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
Et firemotors jetfly med 16 passasjerer skled av rullebanen på Sørstokken flyplass og havnet i svært ulendt terreng i 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

EMAS-blokker hindrer fly fra å fortsette når rullebanen tar slutt. Men Avinor har ingen planer om å innføre sikkerhetstiltaket ved flere flyplasser enn den ene der blokkene er installert i dag.

10. oktober 2006 lander et BAe 146-200 fra Atlantic Airways på Stord lufthavn Sørstokken i Sunnhordland. Som følge av teknisk svikt i spoilerne klarer ikke flyet å bremse opp i tide på den våte rullebanen og går utfor rullebaneenden og ned en bratt skråning, der det tar fyr. Fire av de 16 personene om bord omkommer i ulykken.

Slike ulykker er ikke uvanlige på verdensbasis. Så langt i 2020 har det vært rapportert om åtte tilfeller der fly har hatt en såkalt runway excursion, eller løpsk fly, med potensiale for stor ødeleggelse og tap av liv. Tidligere denne måneden gikk det veldig galt.

Onsdag 5. februar 2020 skled en Boeing 737-700-maskin fra flyselskapet Pegasus av rullebanen i Istanbul. Tre personer omkommer og 179 blir skadd.

Se video: Her sklir flyet av rullebanen i Istanbul

I etterkant av denne ulykken gikk lederen for Flysikkerhetskomitéen i Norsk Flygerforbund og LO, Jo Bjørn Skatval ut og ropte varsku om at norske flyplasser ikke er godt nok sikret mot slike ulykker.

EMAS effektivt mot løpske fly

Til TV 2 ropte Skatval varsko om at det kun var én flyplass som var sikret mot dette, Kristiansand lufthavn, Kjevik. Der er det installert EMAS-blokker.

– EMAS er det sikreste tiltaket for å hindre runway excursions. Avinor sier til oss at det ikke er noe krav om EMAS ved norske flyplasser. Minimumskravene er at det skal være sikkerhetssoner utenfor og i forlengelsen av rullebanen. Dette er et åpent område der det ikke er bygninger, antenner eller andre ting som kan bli ødelagt av et løpsk fly. Men det er ikke noe krav om at flyet skal stoppe der, opplyser Skatval til ABC Nyheter.

Engineered Materials Arresting System (EMAS)

Plasseres etter den vanlige rullebanens ende, og består av tynne sementblokker som knuses ved vekten av flyet, og gir en rask, men samtidig ikke altfor voldsom oppbremsing.

EMAS installeres på enden av rullebaner for raskt å stoppe fly som ikke har klart å bremse opp på den vanlige delen av rullebanen.


I utgangspunktet tenkes EMAS installert hvor terreng eller andre hindringer nær rullebanens ende er slik at hvis flyet ved egen hjelp ikke klarer å stanse på rullebanen ved landing elle avbrutt avgang, kan iføres stor skade eller ødelegges helt.


I Norge finner vi EMAS kun ved Kristiansand Lufthavn, Kjelvik.

Historikk og fakta

EMAS ble utviklet etter at SAS havnet utenfor rullebanen på JFK i New York i 1984.
Etter testing og utvikling, ble prototypen installert ferdig i 1996 på bane 04 R ved JFK flyplassen.
Senere har EMAS blitt installert ved 112 rullebaner på 68 flyplasser i USA.
EMAS har stoppet 15 fly, med totalt 406 mennesker ombord.

Runway Excursions

Det har vært åtte runway excursions så langt i 2020, alle med potensiale for store ødeleggelser og tap av menneskeliv. Kastevinder har vært nevnt som en medvirkende årsak i et flertall av disse.

Kilde: AGE (Aerodrome and Ground Enviroment)-seksjonen i Flysikkerhetskomitéen Norsk Flygerforbund og LO

EMAS står for Engineered Materials Arresting Systems og er porøse betongblokker som er laget for å kollapse om et fly kjører over dem. Dermed vil et fly som ikke klarer å stoppe selv bremse opp i denne gropen i stedet for å fortsette videre utenfor rullebanen. Skatval peker på USA som et foregangsland for EMAS. Ifølge FAA (Det amerikanske Luftfartstilsynet) har det pr 2019 blitt innført EMAS-blokker på omlag 70 flyplasser i USA.

Innflyving til Kristiansand lufthavn, Kjevik. EMAS-systemet som stanser «løpske fly» er de grå blokkene i hver ende av rullebanen. Foto: Magnus Stedje Fossen
Innflyving til Kristiansand lufthavn, Kjevik. EMAS-systemet som stanser «løpske fly» er de grå blokkene i hver ende av rullebanen. Foto: Magnus Stedje Fossen

– Vi mener Avinor ikke bør legge seg på minimumskravene for stoppveier. Disse kravene er ikke laget for norske forhold med det klimaet, typografien og mørketiden vi har her. Vi er ikke spesielt interesserte i å sitte og vente på en ny ulykke før noe skjer, sier han.

Avinor avviser

Avinor avviser overfor ABC Nyheter at de har lagt seg på minimumskravene for rullebanesikkerhet. De viser til at alle deres flyplasser har godkjente sikkerhetssoner etter rullebaneenden. Dette kalles RESA på fagspråket (Runway end safety area).

– Avinor har sertifisert lufthavnene etter maksimumskravet til RESA så langt dette er praktisk mulig og slik regelverket krever. På bakgrunn av dette er noen av lufthavnene sertifisert med et RESA som er kortere enn maksimumskravet, men lengre enn minimumskravet. For disse lufthavnene er det innført flere kompenserende tiltak for å opprettholde et sikkerhetsnivå utover minimumskravet, opplyser kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til ABC Nyheter.

I innsparingfase

Da det ble lagt EMAS-blokker på Kjevik i 2012 ble dette begrunnet med at det var for å skåne det sårbare maritime miljøet ved begge ender av rullebanen.

Skatval mener den eneste grunnen til at blokkene ble lagd der var fordi det var umulig å lage sikkerhetssoner som oppfylte kravene. Avinor bekrefter også at blokkene ble installert som en følge av at de ikke klarte å oppfylle minimumskravene til RESA.

Skatval reagerer på svaret fra Avinor.

– «Maksimumskrav», som Avinors informasjonssjef benytter er et ukjent uttrykk innen luftfart – sikkerheten bør være så høy som det er praktisk mulig, og ikke være begrenset. Avinor er dessverre i en innsparingfase og vil neppe ta initiativ til å innføre EMAS. Initiativet må komme fra andre, for å trygge passasjerer og besetning, sier Skatval.

Avinor bekrefter overfor ABC Nyheter at de ikke har noen planer om å innføre EMAS-blokkene ved noen flere av deres flyplasser.

– Avinor tar flysikkerheten på største alvor. Sikker og stabil drift er selskapets første prioritet. Flysikkerheten vil ikke kunne gå på bekostning av innsparinger og effektivisering, svarer kommunikasjonssjef Løksa.

Behov ved flere flyplasser

Skatval mener flere flyplasser i Norge sårt trenger dette systemet.

– Det har litt med andelen trafikk, typografi, klimatiske forhold, vind, rullebanefriksjon. Alt dette må ses på som en helhet. Tromsø er helt klart en kandidat. Rullebanen går rett ut i sjøen. På Værnes har man utfordringer i begge ender av rullebanen, med sjøen i ene enden og en skrent i andre. Gardermoen er også en selvsagt kandidat. De sørlige rullebanene ender rett i en høyt trafikkert vei. I tillegg har du jernbanen som går forbi. Får du et fly som ikke klarer å stanse i tide der, kan det ende katastrofalt, sier han.

Luftfartstilsynet: Godt nok regelverk

Det er Luftfartstilsynet som utarbeider kravene til norske flyplasser som Avinor må følge. De opplyser at det siden 2006 har blitt brukt milliardbeløp på oppgradering av sikkerhetssoner ved norske flyplasser og mener det er tatt høyde for norske forhold i regelverket for å unngå løpske fly på rullebanen.

– De felles europeiske flyplassregelverket fastsetter krav til såkalte sikkerhetsområder og krav til hinderfrihet rundt rullebanene. I Norge har vi valgt å legge oss på de strengeste anbefalingene rundt størrelse på sikkerhetsområder, med begrunnelse i blant annet utfordrende værforhold og vinteroperasjoner, opplyser seksjonssjef for Flyplass og flysikring i Luftfartstilsynet, Henning Tennes til ABC Nyheter.

Er norske flyplasser sikre nok mot runway excursions med dagens regelverk?

– Luftfartstilsynet mener at norske flyplasser er tilstrekkelig sikre mot runway excursions med dagens regelverk. Det er viktig å huske at her er det flere faktorer som skal forebygge denne type hendelser. Som nevnt robuste prosedyrer som sikrer en kontrollert innflygning, at rullebanen er godt vedlikeholdt, at friksjonsdata er tilgjengelig, samt at rullebanen tilfredsstiller regelverkskrav til lysanlegg og sikkerhetsområder, svarer Tennes.

Da blokkene ble installert på Kjevik i 2012 kostet dette ifølge flere medier mellom 60-80 millioner kroner. Avinor har ikke utredet hva en slik installasjon vil koste i 2020.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnson til sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken
Siste nytt
00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnson til sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken
Populært