Ulrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll

Ulrikke Brandstorp vant finalen i Melodi Grand Prix. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Ulrikke Brandstorp vant finalen i Melodi Grand Prix. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulrikke Brandstorp (24) vant lørdag kveld MGP-finalen med popballaden «Attention» etter en kveld preget av tekniske problemer i forbindelse med avstemningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er livets opplevelse, utbrøt Ulrikke Brandstorp etter at kåringen var et faktum.

Ulrikke Brandstorp skal dermed representere Norge i finalen i Eurovision Song Contest 2020, som går av stabelen i Rotterdam i Nederland i mai.

Det drysset gullkonfetti da hun sang låten sin for tredje gang i Trondheim Spektrum.

Låten «Attention» har Brandstorp skrevet sammen med Christian Ingebrigtsen og Kjetil Mørland. Ifølge 24-åringen handler låten om kjærlighet, og at man endrer seg for å få oppmerksomheten fra et annet menneske.

Folket fikk ikke stemt

Den sedvanlige måten å stemme gjennom telefonlinjen var i år erstattet med en stemmefunksjon på NRK.no. Den store pågangen førte imidlertid til at nettsiden brøt sammen, og de norske seerne ikke fikk stemt fram sine favoritter.

Programlederne vitset fra scenen om at de ikke likte internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Publikum lot seg ikke sjarmere og buet da programlederne meddelte at de måtte gå for plan B, som innebar at «en folkevalgt jury» pekte ut de fire artistene, som ble videre i finalen.

Dermed var det en folkejury på 30 mennesker som avgjorde hvilke fire artister som gikk videre av de totalt ti finalistene.

– Når det er en så stor og kompleks produksjon som dette kan mye gå galt, og dessverre var ikke teknikken med oss hele veien i dag, sier prosjektleder Stig Karlsen for MGP til NRK.

Systemet raknet av 38 millioner emojis

Han understreker at det bare ble benyttet folkejury fra ti til fire artister, men at deretter var publikum som stemte. NRK mottok over 700.000 stemmer i den siste runden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkejuryen består av privatpersoner i ulik alder og kommer fra hele landet. Ingen av dem har bindinger til musikkbransjen, ifølge Karlsen.

Nytt av året var at seerne kunne sende inn emjois etter hvert, som indikerte hvilke følelser de hadde rundt låtene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et kjempeengasjement rundt Melodi Grand Prix, og spesielt rundt finalen. Vi har mottatt 38 millioner emojis, så det trøkket ble for stort og så sviktet systemet, sier assisterende kringkastingssjef Vibeke Furst Haugen til NRK.

18-åring på andreplass

Det var svært jevnt og stor spenning fram mot kåringen av Norges finalist. Det var til slutt stemmene fra Østlandet som vippet utfallet og gjorde at Ulrikke Brandstorp til slutt stakk av med seieren.

Brandstorp fikk over 200.000 stemmer totalt.

– Vi sitter igjen med en vinner som har vært storfavoritt hele veien. At vi har en verdig vinner, er jeg helt sikker på, sier Stig Karlsen til VG.

Årets yngste deltaker, 18 år gamle Kristin Husøy fra Trondheim, lå like bak og kom på andreplass med låten «Pray for me». Hun var ikledd tidligere programleder Christian Borchs dress for anledningen.