Solberg: – Vi må ha svar på bredden av sikkerhetsutfordringer

Erna Solberg tilbrakte fredag og lørdag på sikkerhetskonferansen i München, der hun også deltok i et panel på konferansens første dag. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix
Erna Solberg tilbrakte fredag og lørdag på sikkerhetskonferansen i München, der hun også deltok i et panel på konferansens første dag. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix Foto: Jens Meyer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av sikkerhetsutfordringene verden står overfor, dreier seg om flere ting enn militære spørsmål, sier statsminister Erna Solberg (H) i München.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to dager på sikkerhetskonferansen i den sørtyske byen minner statsministeren på hvor sammensatt sikkerhetsbildet er.

– Det hører du blant annet når Kina bruker 19 av sine 24 minutter på å snakke om pandemi og epidemi og takke for støtten de har fått fra andre land, sier hun. I en verden med komplekse sikkerhetsutfordringer, sier hun at strategien er å jobbe i multilaterale organisasjoner.

– Vi må sørge for at vi har svar på den store bredden av utfordringer fremover, inkludert klimaforandringene, og arbeide for en verden som håndterer felles utfordringer på en bedre måte, sier statsministeren.

Samtidig som hun påpeker at det er behov for å se ut over det militære, mister hun ikke det aspektet av syne.

– Der gjelder det å sørge for at vi har en god allianse i Nato, at Nato fungerer godt, og at vi har gode bilaterale avtaler med de landene som er aller viktigst for oss.

Les også: Pompeo insisterer på at USA ikke har trukket seg tilbake fra verden