Kina slår tilbake mot E-tjenestens spionasjepåstander

Norsk høyteknologi, som her ved Andøya Space Centre, er interessant for kinesisk etterretning, heter det i E-tjenestens trusselvurdering Fokus 2020. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Norsk høyteknologi, som her ved Andøya Space Centre, er interessant for kinesisk etterretning, heter det i E-tjenestens trusselvurdering Fokus 2020. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina mener beskyldningene fra den norske Etteretningstjenesten om kinesisk spionasje i Norge og Arktisk, er grunnløse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi håper de relevante norske myndigheter slutter å bruke et utdatert tankesett fra den kalde krigen og papegøye-lært kunnskap», er det skriftlige svaret fra Den kinesiske ambassaden på påstandene, melder NRK.

Etterretningssjef Morten Haga Lunde sa i sin tale i Oslo Militære Samfund mandag kveld at Kina har «militære kapasiteter» i Norge og Arktis.

Kinesiske myndigheter mener påstandene om kinesisk spionasje i Norge og i Arktis er helt grunnløse:

«Beskyldningene om såkalt kinesisk spionasjevirksomhet er kun basert på rykter eller er ikke basert på noe i det hele tatt. Beskyldningene er uansvarlige. Dette reagerer vi på.»

Verken Etteretningstjenesten, som er underlagt Forsvarsdepartementet, eller Utenriksdepartementet vil kommentere den kinesiske kritikken.