Strasbourg ba Norge om flere svar om oppfølging av barnevernsdom

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.
Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge ble i 2018 dømt i Strasbourg etter at en mor ble nektet kontakt med barnet sitt. Oppfølgingen og svaret fra norske myndigheter ble ikke godkjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er oppsiktsvekkende at myndighetene har vurdert at dette er tilstrekkelig, sier kvinnens advokat Nora Hallén til Dagbladet.

Romkvinnen ble fratatt omsorg for datteren som er født i 2011, men vant da saken ble fremmet for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Etter dommen fulgte norske myndigheter opp med erstatning til kvinnen, samt informerte offentlige organer som domstolene og barnevernet. Men kvinnen er fortsatt nektet kontakt med datteren, noe domstolen i Strasbourg slår ned på, skriver avisen.

I juni i fjor sendte Barne- og familiedepartementet sin handlingsplan for hvordan Norge vil innrette seg etter dommen i romkvinnens sak. Bare to uker etterpå fikk Norge tilbakemelding der det går fram at Strasbourg ikke er enig i at Norge har oppfylt forpliktelsene.

Blant annet blir Norge bedt om å svare på hvorvidt det er gjort eller vil bli gjort en ny vurdering av å gjenopprette samværet mellom mor og barn.

Barne- og familiedepartementet leverte en utvidet handlingsplan i slutten av oktober. Strasbourg har deretter seks måneders frist på å vurdere om svaret er godt nok eller om man skal be om ytterligere svar. Romkvinnens advokat er ikke enig i at Norge har besvart det Strasbourg etterspør.