Forsvaret: Overvåkingsfly skal plasseres på Evenes

To P-3 Orion overvåkingsfly avbildet på Andøya flystasjon. Nå skal de nye P8-flyene fases inn på Evenes.
To P-3 Orion overvåkingsfly avbildet på Andøya flystasjon. Nå skal de nye P8-flyene fases inn på Evenes. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret har bestemt at de nye marine overvåkingsflyene P8 skal plasseres på Evenes fram til basen der er ferdig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første av de fem flyene av denne typen skal komme til Norge i 2022. De skal erstatte dagens Orion-fly.

Flyene skal ha permanent base på Evenes i Nordland, men den permanente basen der blir ikke klar til flyene kommer. Forsvaret har derfor jobbet med å finne en midlertidig plassering. Andøya har blitt nevnt som alternativ, men forsvarssjefen har nå bestemt at flyene skal plasseres på Evenes fra første stund.

– Forsvaret mener det er hensiktsmessig om flyene fases direkte inn på hjemmebasen Evenes i henhold til Stortingets beslutningen. Det gir bedre mulighet for reell testing og evaluering av flyoperasjonene samt utvikling av operative konsepter, skriver viseadmiral og sjef for Forsvarsstaben Elisabeth Natvig i et brev til Forsvarsdepartementet.

De skriver videre at etableringskostnadene er noe høyere på Evenes enn på Andøya, men driftskostnadene er høyere på Andøya enn Evenes.

– Ved en summering av etablering- og driftskostnader over 18 måneder, blir Evenes det rimeligste alternativet. Forsvaret vil starte innfasing av P8 på Evenes når det første flyet ankommer Norge tidlig i 2022, skriver Natvig.