Resett-redaktør Helge Lurås nektes medlemskap i Norsk Redaktørforening

Resett-redaktør Helge Lurås på standen til Ytringsfrihetsforbundet under Arendalsuka tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Resett-redaktør Helge Lurås på standen til Ytringsfrihetsforbundet under Arendalsuka tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styret i Norsk Redaktørforening har gått inn for ikke å gi medlemskap til redaktør for nettavisen Resett, Helge Lurås. De mener han ikke oppfyller kriteriene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktøren søkte medlemskap i redaktørforeningen i september 2019, ett år etter at han ble avvist som medlem av foreningen. I november utsatte styret avgjørelsen om Lurås, og nå har et enstemmig styre på nytt bestemt at han ikke får medlemskap.

Styret mener at Lurås ikke oppfyller foreningens kriterier, men at det gjennom søknadsprosessen har skjedd enkelte forbedringer i Resetts publiseringspraksis.

– Til tross for et betydelig innslag av innen- og utenriksstoff fra primært NTB, mener styret at Resetts redaktør ikke forholder seg til alminnelige publisistiske prinsipper, skriver styret i sin begrunnelse.

– Oppfyller ikke kriteriene

Styreleder Hanna Relling Berg sier at det har vært en lang og krevende behandling med mange gode argumenter, både for og imot medlemskap.

– Vi har hatt dialog med Helge Lurås underveis og skulle gjerne sett at han ble en del av et redaktørfellesskap som samler medlemmer fra hele det politiske spekteret – fra Klassekampen til Document.no, sier hun i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Styret har likevel konkludert med at Resetts redaktør ikke oppfyller kravene til medlemskap, sier hun videre.

Nektet medlemskap også i 2018

På grunn av avslaget på Lurås' søknad, har ikke styret i foreningen behandlet søknaden fra Xstra-redaktør Shurika Hansen. Xstra er et livsstilsmagasin på nett tilknyttet Resett.

Da Lurås søkte medlemskap i 2018 fikk han avslag med begrunnelsen om at det forelå gjentatte og klare brudd på Vær Varsom-plakatens intensjoner, oppfordring til boikott av andre medier og tilbud om formidling av et pengebeløp til et ønsket intervjuobjekt.