Vil gjøre kystjegere til droneeksperter

Kystjegere setter opp hellfirevåpen under en øvelse i 2015. Etter en evaluering av hvilke oppgaver kystjegerne skal ha i Forsvaret i framtiden, er det nå konkludert med at elitesoldatene skal sikte mot å bli etterretning- og droneoperatører. Foto: Mats Grimsæth / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
Kystjegere setter opp hellfirevåpen under en øvelse i 2015. Etter en evaluering av hvilke oppgaver kystjegerne skal ha i Forsvaret i framtiden, er det nå konkludert med at elitesoldatene skal sikte mot å bli etterretning- og droneoperatører. Foto: Mats Grimsæth / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem år etter at forsvarssjefen fikk politisk motstand mot å legge ned kystjegerkommandoen, har forsvarsledelsen definert elitesoldatenes nye oppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ville i 2015 avvikle hele Kystjegerkommandoen (KJK) for å spare penger. Nedleggelsen ble imidlertid stanset av opposisjonen på Stortinget og de ansatte selv som gikk imot regjeringen og forsvarsledelsen. Siden har det vært utredet hva de 120 elitesoldatene og 30 menige best kan drive med.

Nå er spørsmålet utredet av Forsvarsdepartementet, lederne for Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret og samt spesialstyrkene, skriver Aftenposten. Avdelingens nye leder Sten Richard Larsen sier til avisa at soldatene skal sikte inn mot å bli verdens beste når det gjelder etterretning, overvåking, rekognosering samt å finne fram til mål.

Kystjegerne vil dessuten satse på å bli det beste miljøet på droner, også store droner, som kan opereres både fra land og fra skip.

– Vi skal ha kommet et godt stykke på vei innen 2025 og være ferdig trent med nytt materiell i 2028, sier Larsen til Aftenposten.

Beslutningen innebærer at Kystjegerkommandoen blir værende på Trondenes utenfor Harstad. Grunnutdanningen vil skje på Haakonsvern i Bergen.