De etterlatte reagerer på TVNorge-planer om Baneheia-serie

De etterlatte er kritiske til å bruke forfatteren av boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet», Bjørn Olav Jahr, som konsulent til en TV-serie om saken. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
De etterlatte er kritiske til å bruke forfatteren av boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet», Bjørn Olav Jahr, som konsulent til en TV-serie om saken. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til høsten sender TVNorge en ny dokumentarserie om Baneheia-saken, som de har jobbet med i over ett år før de etterlatte ble kontaktet. Familiene er skeptiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye serien har Bjørn Olav Jahr som konsulent, forfatteren bak boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet». I en pressemelding via NTB torsdag gikk bistandsadvokat Håkon Brækhus ut mot bruken av Jahr, på vegne av de etterlatte, blant andre Ada Sofie Austegard, moren til en av de drepte jentene.

– Jeg er ikke alene om å mene at det er faktafeil og spekulasjoner i boka til Bjørn Olav Jahr. Da er det ikke riktig at en tv-kanal skal bruke ham som kunnskapsgrunnlag for en dokumentarserie, sier Austegard til Fædrelandsvennen.

Ventet med å si noe

Dokumentaren produseres av selskapet Monster og arbeidet har pågått i halvannet år, samtidig som Viggo Kristiansens sjette begjæring om gjenopptakelse har vært under behandling. Han mener seg uskyldig dømt.

De etterlatte ble ikke kontaktet av TVNorge før i januar 2020, da via bistandsadvokat. Austegard sier det er for tidlig å si om hun vil bidra, og at det avhenger av hvordan produsentene vekter serien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge-eier Discovery, sier det ikke er uvanlig å vente såpass lenge med å kontakte involverte.

– Det er i år 20 år siden drapene i Baneheia, og den siste tiden er dommen blitt kritisert i både bokform, kronikker, presseuttalelser og senest i en podkast. Det har bidratt til å så tvil om saken i offentligheten. Påtalemyndigheten virker på sin side sikre i sin sak. Vi vil prøve å forstå hvorfor, sier Skoland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham vil serien belyse «eventuelle kritikkverdige forhold i saken, og eventuelle feil i kritikken av saken». Samtidig erkjenner han at de er et kommersielt mediehus som driver med kommersiell virksomhet.

Skuffende av TVNorge

I pressemeldingen Brækhus sendte ut via NTB, reagerte han på at TVNorge i selskapets egen pressemelding slo fast at «saken kan bli fremstilt ubalansert». Brækhus mener det er et skuffende ambisjonsnivå fra seriøse aktører i TV- og produksjonsbransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har stor forståelse for at dette er en sak noen ønsker å lage noe på. Men når de skal bruke konsulenter som Bjørn Olav Jahr, så vil det bli en ubalansert framstilling, sier Austegard til Fædrelandsvennen.

Skoland i TVNorge påpeker at Jahr ikke skal være en del av redaksjonen.

– Vi er bevisste på at han har tatt et tydelig standpunkt, og at han mener saken bør gjenopptas, sier Skoland.

Jahr selv er helt åpen om sitt syn.

– Jeg føler meg trygg på at dommen er feil, sier han.