Norge vurderer å sende atomavfall til Frankrike

<p>Forskningsreaktoren, JEEP II på Kjeller. </p>
Forskningsreaktoren, JEEP II på Kjeller.  Foto: NTB scanpix

Norge vurderer å sende rundt ti tonn atomavfall til Frankrike, ifølge Teknisk Ukeblad. Avgjørelsen er ennå ikke tatt, opplyser regjeringen.

Norsk nukleær dekommisjonering (NND) ønsker å sende norsk atomavfall til Frankrike for behandling – og la det høyaktive avfallet bli igjen der, ifølge et brev fra Nærings- og fiskeridepartementet som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til. Brevet er datert 3. februar.

Det dreier seg om rundt ti tonn metallisk uran som i dag er lagret hos Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller i Lillestrøm og i Halden. Dette kan ruste og forfalle i kontakt med vann og er derfor krevende å lagre.

Departementet opplyser i en epost til NTB at regjeringen ikke har tatt noen beslutning om hvordan norsk atomavfall skal håndteres og lagres.

I løpet av 2020 vil regjeringen legge fram en stortingsmelding om opprydding av IFEs nukleære virksomhet der alternativene for håndtering og lagring av atomavfall blir belyst.

Foreløpige beregninger viser at det vil koste mer enn 15 milliarder kroner å rydde opp etter reaktorene og håndtere det norske atomavfallet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært