Regjeringen gjør endringer – flere som har bodd i utlandet får rett til trygd

<p>Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ber Nav granske 1.900 navn i den nye saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ber Nav granske 1.900 navn i den nye saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen endrer praktiseringen av folketrygdens tilknytningskrav til Norge. Det betyr at flere som har bodd i utlandet får rett til trygdeytelser.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier i en pressemelding at endringen er et ledd i den pågående oppryddingen etter Nav-saken.

– Jeg har tidligere vært tydelig på at det er en god sjanse for at det er flere områder hvor regelverket er praktisert feil. Som en del av oppryddingen endrer vi nå praktiseringen av folketrygdens tilknytningskrav til Norge, sier Røe Isaksen.

Statsråden informerte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om endringen i et brev torsdag.

Han presiserer at selv om også denne saken er EØS-relatert, er den ikke en del av det som er blitt kjent som Nav-saken.

– Endringen vil ha betydning for relativt få mennesker. Men Nav må gjennomgå rundt 1.900 saker for å finne dem det gjelder. Det er også viktig å understreke at dette kun gjelder personer som har fått avslag på søknader på grunn av kort botid i Norge, eller etter flere år i utlandet. Det er ikke snakk om personer som urettmessig har fått tilbakebetalingskrav, eller om urettmessig straffeforfølgelse, sier Isaksen.

Endringen gjelder kun uføretrygd, arbeidsavklaringspenger og etterlatteytelser. Det gjelder ikke andre trygdeytelser, som alderspensjon, dagpenger og sykepenger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært