Rekordmye nedbør, rasfare og stengte veier flere steder i landet

Snø og rasfare stenger veier over hele landet. I Trøndelag ble det nedbørsrekord, og det er betydelig eller stor snøskredfare flere steder i både nord og sør.

Torsdag ettermiddag er til sammen 22 veier og ferjesamband stengt i Nordland, Troms og Finnmark. I tillegg er det kolonnekjøring på ti veistrekninger, opplyser Statens vegvesen.

Flere andre steder i de to fylkene er det vanskelige kjøreforhold.

Årsaken er det polare lavtrykket som slo inn over Troms og Finnmark onsdag, og som fører til uvær, snøskred og skredfare.

– Ingen rår over været. Veiene er stengt av hensyn til sikkerheten til trafikantene, sier driftsleder Siril Veiåker Nilsen i Veitrafikksentralen Nord-Norge.

Forholdene kan endre seg raskt

Hun oppfordrer reisende til å sjekke værforhold og trafikkmeldinger før de legger ut på tur, lytte til radioen mens de er på veien, og kjøre etter forholdene.

Været kan endre seg raskt, advarer hun.

– Ta med mat og varme klær, og sørg for at du har nok drivstoff. Eventuelt bør man vurdere om man faktisk må ut å kjøre, sier hun.

Det er betydelig snøskredfare i store deler av Nordland, Troms og i Vest-Finnmark torsdag og fredag, ifølge NVEs varslingstjeneste varsom.no.

I Senja i Troms ble bygda Husøya isolert som følge av et større snøskred som gikk over den eneste innfartsveien til bygda. Veien ble åpnet for trafikk igjen 11:30 torsdag, ifølge NRK.

Sjekk været der du bor

Nedbørsrekord i Trøndelag

Også i Trondheim var det værkaos. Samtlige veier i byen hadde behov for brøyting torsdag morgen, opplyser Trondheim bydrift til Adresseavisen.

Flere busser kjørte seg fast på grunn av mye tung snø. Flere steder har trær falt over veien, ifølge NRK.

Det siste døgnet har dessuten vært svært vått i Trøndelag. I alt er det satt nye rekorder i døgnnedbør for februar sju steder i fylket det siste døgnet. Mest nedbør ble målt i Løksmyr i Melhus, der det kom 80 millimeter nedbør.

Trondheim hadde dessuten sitt våteste februardøgn siden målingene startet.

Det kom 55 millimeter nedbør ved Sverresborg i løpet av det siste døgnet. Dermed ble en 77 år gammel nedbørsrekord slått. Den gamle rekorden var på 50,8 millimeter nedbør.

Stengte fjelloverganger

Situasjonen var ikke stort bedre sør i landet.

I Møre og Romsdal ble det satt ny fylkesrekord for nedbør. I Eide på Nordmøre kom det hele 149,4 millimeter. I Innerdalen i Sunndal ble det ny februarrekord med 122,4 millimeter, ifølge Adresseavisen.

I Trollheimen, Romsdal og Sunnmøre er det dessuten stor snøskredfare torsdag.

På fjellet i Sør-Norge torsdag morgen var en rekke overganger stengt eller kunne bli stengt på kort varsel.

Klokken 11 hadde blant annet riksvei 13 over Vikafjellet og E134 over Haukelifjellet åpnet igjen, men en rekke andre veier holdt fortsatt stengt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært