Vestlandsbønder vil kvitte seg med melkekvotene

Folk drikker stadig mindre melk. De kommende årene skal hele 100 millioner liter ut av den norske produksjonen. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Folk drikker stadig mindre melk. De kommende årene skal hele 100 millioner liter ut av den norske produksjonen. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen har ivret mer enn bøndene i Vestland etter å selge, etter at staten og Norges Bondelag i oktober 2019 besluttet å kjøpe ut melkekvoter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppkjøpsordningen er et resultat av at Norge må avvikle eksportsubsidiene innen 2021, og målet er å gjennomføre en oppkjøpsordning der en melkekvote på 40 millioner liter skal kjøpes ut.

Ifølge Bergens Tidende har 592 melke­kvoteeiere på landsbasis så langt meldt sin interesse for å selge kvoter. 126 eiere av melke­kvoter i Vestland har meldt sin interesse, og det er for mange til at alle kan få ønsket innfridd. Mens 4,9 millioner liter melk skal ut av produksjon i Vestland, utgjør kvotene som nå ønskes solgt i regionen hele 8,6 millioner liter melk.

Ifølge BT er gangen i saken at kvoteeierne etter å ha meldt sin interesse, må sende selve søknaden om salg av grunnkvote inn før 31. mars. Hvem som får solgt, avgjøres etter «først til mølla»-prinsippet.