87,5 prosent færre søknader i Sogn og Fjordane til abortnemnd etter kutt

Ultralydutstyr klart til bruk på et norsk sykehus. Godt trente fagpersoner kan se følgende på ultralyd i uke 12: Hjertefeil, ­hjernefeil, manglende hjerne, andre alvorlige hjernefeil, tegn på ­syndrom, som nakkefold ved Downs. Det kan bli langt å reise når tilbud legges ned. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Ultralydutstyr klart til bruk på et norsk sykehus. Godt trente fagpersoner kan se følgende på ultralyd i uke 12: Hjertefeil, ­hjernefeil, manglende hjerne, andre alvorlige hjernefeil, tegn på ­syndrom, som nakkefold ved Downs. Det kan bli langt å reise når tilbud legges ned. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Antall abortnemnder i Norge er kuttet kraftig, og flere skal bort. Antall nemndsøknader fra Sogn og Fjordane er gått fra 16 til 2 etter at nemnda der forsvant.

Da helseminister Bent Høie (H) besluttet å redusere antallet, var det fordi kvaliteten på abortnemndene varierte kraftig og målet var likhet for kvinnene i landet. Løsningen ble ansett å være langt færre nemnder, og forslaget ble sendt på høring i 2017.

Ifølge Vårt Land var det tydelige advarsler mot kutt. Flere mente terskelen for å søke senabort ville bli enda høyere om man må reise langt for å møte en nemnd.

I Sogn og Fjordane forsvant nemnda på Førde sykehus, der antall søknader var 16 i 2018. l 2019 søkte kun 2 kvinner fra fylket via nemnda i Bergen, som nå er nærmest.

– Jeg ønsker ikke å spekulere i hvorfor det har vært færre kvinner fra Sogn og Fjordane som ber om nemndbehandling, men det var viktig for oss å konstatere at det har skjedd, sier direktør Susanne Albrechtsen på Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.

Kan valgt annet sted

Hun har gjort Helsedirektoratet oppmerksom på fakta, og sier det er opp til dem å gjøre det som må til for å få kunnskap om hvorfor det har vært en markant nedgang.

Avdelingsdirektør Torunn Janbu i Helsedirektoratet opplyser at kvinner fra Sogn og Fjordane kan ha valgt et annet sykehus enn Haukeland.

– Det vet vi ikke svar på før abortstatistikken kommer i mars, sier Janbu.

Skal kutte mer

Overlege Mette Løkeland i Abortregisteret i FHI sier de vil studere 2019-tallene for nemndbehandlede aborter ekstra nøye på grunn av endringene som er gjort. I mars kommer alle resultatene etter første år, 2019, med 25 i stedet for 35 abortnemnder.

De fire helseregionene, Nord, Midt, Vest og Sør-Øst fikk alle beskjed om å kutte i antall nemnder i fjor.

Helseregioner har lagt ned ti nemnder. Mens Helse vest og Helse Midt har kuttet ferdig og per i dag har to og fire, har Helse sør-øst ennå 13 og skal ned til åtte før sommeren. Helse nord har allerede redusert fra elleve til seks, men skal ytterligere ned i antall.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært