Spiondømte Frode Berg trukket fram i Ølen Betong-sak

<p>Advokat Per Magne Ristvedt mener det er en indirekte sammenheng med Frode Berg-saken og saken om Ølen Betong. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p><p>Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix</p>
Advokat Per Magne Ristvedt mener det er en indirekte sammenheng med Frode Berg-saken og saken om Ølen Betong. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Advokat Per Magne Ristvedt mente det er en indirekte sammenheng mellom Frode Berg- og Ølen Betong-saken da han holdt sitt innledningsforedrag mandag.

Han sa at lik de to ansatte i det norske firmaet, ble også Frode Berg kontaktet av norsk etterretning. Men mens de avviste forespørselen, fikk de ja fra Frode Berg.

– I den perioden de to ble tatt av russisk etterretning, var Frode Berg i full aktivitet i Russland. De var sannsynligvis på tå hev når det gjaldt norske informanter da de to fra Ølen Betong ble pågrepet. Hvordan hadde det gått om de to hadde sagt ja? Da er det sannsynlig at de hadde endt opp som Frode Berg og havnet i russisk fengsel, sa Ristvedt i Oslo tingrett der tvistesaken skal behandles denne uka.

Satset flere hundre millioner

Saken gjelder erstatning som følge av rekrutteringsforsøk fra E-tjenesten og PST. Firmaet mener norsk etterretning gjennomførte amatørmessige forsøk på å rekruttere informanter i selskapet, som fra 2007 til 2008 satset flere hundre millioner kroner på etablering i Murmansk-området i Russland.

Fakta om Ølen Betong-saken

Oslo tingretts behandling av Ølen Betongs søksmål mot staten. Tvistesaken gjelder erstatning som følge av rekrutteringsforsøk fra E-tjenesten og PST.

* Ølen Betong-konsernet investerte i 2007 til 2008 flere hundre millioner kroner i en satsing i Murmansk-området i Russland.

* Firmaet mener norsk etterretning gjennomførte amatørmessige forsøk på å rekruttere informanter i selskapet.

* Kontaktforsøkene ble fanget opp av russisk etterretning. De to nøkkelansatte saken gjelder – administrerende direktør Atle Berge og betongarbeider Kurt Stø – ble avhørt av det russiske sikkerhetspolitiet FSB under tøffe forhold og utestengt fra landet i ti år.

* Ølen Betong-konsernet krever opp mot 145 millioner kroner i tapt fortjeneste og andre kostnader.

* Motparten, ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, bestrider at det er en sammenheng mellom kontakten, innreiseforbudet og tapet som kreves dekket.

* Blant vitnene er Ap-leder Jonas Gahr Støre, spiondømte Frode Berg, tidligere etterretningsoffiser Ola Kaldager og ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger kommune

* Det er satt av fem dager til hovedforhandlingen som startet mandag 3. februar.

(Kilde: NTB)

Ifølge saksøker forsøkte E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjentatte ganger å verve nøkkelansatte i selskapet på en uprofesjonell og lite diskré måte. Dette ble fanget opp av russisk etterretning ved FSB. De ble avhørt under tøffe forhold og utestengt fra landet i ti år.

Ble truet med både giftsprøyte og pistol

– De ble pågrepet på åpen gate i Murmansk i Russland, mistenkt for å være informanter. De fikk vite at de visste at norsk etterretning hadde vært i kontakt med dem. De ble truet med både giftsprøyte og pistol under et langt avhør, sa Risvedt.

Saksøker krever opp mot 145 millioner kroner i tapt fortjeneste og andre kostnader. I tillegg kommer et oppreisningskrav for Atle Berge og Kurt Stø, som er de to nøkkelansatte saken gjelder.

VIDEO: Frode Berg får millionerstatning fra staten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært