Kommuner mangler rutiner for å følge opp personer etter selvmordsforsøk

Mellom 4.000 og 6.000 personer behandles i helsevesenet i Norge etter å ha forsøkt å begå selvmor. Illustrasjonsfoto: Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Mellom 4.000 og 6.000 personer behandles i helsevesenet i Norge etter å ha forsøkt å begå selvmor. Illustrasjonsfoto: Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Foto: NTB scanpix

Bare tre av ti kommuner har skriftlige rutiner for hvordan de skal følge opp mennesker i selvmordsfare, viser en undersøkelse Sintef har foretatt.

Rapporten viser at sju av ti kommuner ikke har noen skriftlige rutiner for å sikre samarbeid med spesialhelsetjenesten etter at pasienter skrives ut etter selvmordsforsøk. Mellom 4.000 og 6.000 personer behandles i helsevesenet i Norge etter å ha forsøkt å begå selvmord, skriver VG.

I etterkant av at de blir utskrevet fra helsetjenesten og skal få et videre tilbud fra kommunene er det avdekket at det står dårlig til med rutinene for dette i en majoritet av kommunene.

– Det er for lite. Vi må ha mer oversikt over hvem som gjør hva, sier fungerende direktør Tor Erik Befring i avdeling for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet til avisen.

Han sier fraværet av skriftlige rutiner i verste fall innebærer at spesialisthelsetjenesten ikke vet hvem de kan kontakte når personer som har forsøkt å ta sitt eget liv, skal skrives ut fra sykehus.

Rapporten har også avdekket dårlig samhandling internt mellom kommunenes egne tjenester når det gjelder oppfølgingen av den sårbare gruppen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært