Helsemyndighetene vil ikke sette mulige virussmittede i karantene

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har hengt opp plakater på blant annet Oslo S med litt informasjon i forbindelse med coronaviruset. Det er skrevet på norsk, engelsk og kinesisk. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har hengt opp plakater på blant annet Oslo S med litt informasjon i forbindelse med coronaviruset. Det er skrevet på norsk, engelsk og kinesisk. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet vil ikke plassere personer som kan ha vært i kontakt med virussmittede i Kina, i karantene. De blir i stedet bedt om å holde seg hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til VG opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI at det ikke vil være aktuelt å sette personer som kan ha hatt kontakt med smittede, i karantene. En nordmann som har vært i Wuhan, er hentet hjem fra Madrid sammen med fire dansker i et dansk militærfly.

– Ved ankomst til Norge vil den enkelte bli fulgt opp av lokalt helsevesen etter de rådene Folkehelseinstituttet har gitt til helsetjenesten, og oppfølgingen av den enkelte vil være individuelt tilpasset, sier Vold til avisa.

Norge følger dermed ikke opp praksisen fra flere andre land, blant annet USA, Australia og Frankrike, som har plassert repatrierte borgere i 14 dagers karantene etter hjemkomst.

FHIs smittevernvakt opplyser til avisen at personer som har hatt kontakt med personer som er syke av det nye coronaviruset, har høy risiko for smitte og blir bedt om å holde seg hjemme, det som kalles hjemme-karantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer som har vært i Wuhan, men uten å ha hatt kontakt med smittede, har derimot lav sannsynlighet for å være smittet. De blir bedt om å følge med på mulige symptomer og melde fra dersom de merker noe.

Lørdag opplyste Folkehelseinstituttet at de hadde analysert elleve prøver, og ingen av dem har gitt positive utslag på Wuhan-viruset. Prøvene er fra personer med luftveissymptomer som nylig har vært i utbruddsområdene i Kina, eller har hatt kontakt med personer som er smittet.

Oversikten oppdateres to ganger i uka, og siste oppdatering var fredag.