Nordmann om bord på britisk fly fra Wuhan

En norsk borger var om bord på et britisk fly som kom fra Wuhan i Kina fredag. Folkehelseinstituttet er forberedt på at det vil komme folk som er smittet. Her instituttets direktør Camilla Stoltenberg.
En norsk borger var om bord på et britisk fly som kom fra Wuhan i Kina fredag. Folkehelseinstituttet er forberedt på at det vil komme folk som er smittet. Her instituttets direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk borger var om bord på et britisk fly som kom fra Wuhan i Kina fredag. Folkehelseinstituttet er forberedt på at det vil komme folk som er smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet bekrefter overfor NRK at det var en nordmann med flyet, men ønsker ikke å gå ut med flere detaljer av hensyn til taushetsplikten.

Det nye coronaviruset «2019-nCoV», også kalt Wuhan-viruset etter byen hvor utbruddet startet, er i slekt med sars-viruset som førte til en global epidemi i 2003.

I alt 213 mennesker er døde i Kina av det nye viruset, som har sitt utspring i Hubei-provinsen, opplyser kinesiske myndigheter. Det har så langt spredd seg til minst 16 andre land. Fire av dem er i Europa; Frankrike, Tyskland, Italia og Finland.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært global folkehelsekrise på grunn av viruset. Det har skjedd fem ganger tidligere det siste tiåret.

– Som forventet

– Jeg tenkte at dette er akkurat som forventet, og at vi er klare for dette, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg sier de er forberedt på at det vil komme folk til Nroge som allerede er smittet, og at mennesker i Norge kan bli smittet og bli syke.

Hun forklarer at kriseerklæringen innebærer at WHO tar en mye tydeligere ledelse i det internasjonale arbeidet mot smitten.

– Det betyr for eksempel at WHO vil si fra til land de mener gjør ting som ikke er hensiktsmessige for forsøkene på å stanse spredningen av sykdommen.

Også WHO peker på at koordineringen av smittearbeidet blir viktig fremover.

– Vi er nå sammen om dette, og vi kan bare stanse det om vi samarbeider, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en pressekonferanse i Genève torsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan komme til Norge

Ekspertene regner med at viruset også vil komme til Norge.

– Man bør være årvåken. Så bør man beskytte både seg selv mot smitte og hjelpe andre med å beskytte seg. Særlig bør man være opptatt av å beskytte dem som er sårbare: eldre, og folk med andre sykdommer – de som risikerer å få alvorlig sykdom, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet har allerede testet personer i Norge for smitten. Ingen har hatt viruset.

– Vi har fått opp testkapasitet på laboratoriene og utviklet en analysemetode for å kunne påvise dette viruset. Det har vært kjørt gjennom noen ganger, og testen fungerer godt, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Stoltenberg opplyser at de overvåker situasjonen tett.

– Vi har økt kapasiteten for å kunne teste folk på laboratorier, der det er mistanke om at folk er smittet. Sykehuslaboratorier over hele landet er klare til å teste folk for smitte, hvis det blir behov for det.

Instituttet legger ut råd og informasjon om viruset på sine nettsider. De kan også kontaktes på telefon.

– Vi har smittevernvakt som svarer på spørsmål hele døgnet, og som holder seg oppdatert på situasjonen internasjonalt og i Norge, sier Camilla Stoltenberg.