Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig

Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia. Arkivfoto: Photoline / SCANPIX
Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia. Arkivfoto: Photoline / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenopptakelseskommisjonen vil innhente en ny uavhengig, sakkyndig vurdering av DNA-erklæringen som ligger til grunn for dommen mot Viggo Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonen tar sikte på at oppnevningen kan skje i første halvdel av februar, og at det kan foreligge en sakkyndig rapport i løpet av april.

– Kommiksjonen ønsker at en sakkyndig skal se på DNA-erklæringen med nye øyne. Det er ikke gjort på denne måte tidligere, men det er et ønske kommisjonen har nå, sier leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, Siv Hallgren, til ABC Nyheter

Kommisjonen foreslår å oppnevne en rettsgenetiker ved Rettsmedisinsk institutt ved Universitetet i København som sakkyndig. Rettsgenetikeren skal gjøre en ny vurdering knyttet til det såkalte DNA-beviset i saken.

– Vi ønsker en ny vurdering av DNA-erklæringen velkommen, selv om det for min del er helt unødvendig. Det fremstår som unødig bruk av ressurser. Det finnes ikke et DNA-bevis som knytter Kristiansen til åstedet. Konklusjonen fra norske og utenlandske eksperter viser det, sier Viggo Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Styrker sjansen for gjenåpning

Sjødin har tidligere pekt på to hovedfunn som han mener er bevis på at hans klient er uskyldig, og som gjør at kommisjonen må gå med på at saken skal behandles på nytt.

Det ene er at vurderinger som er gjennomført av en norsk og en britisk DNA-ekspert, ifølge Sjødin viser at DNA-funn som er gjort på åstedet, ikke kan brukes som bevis.

Kristiansens forsvarer mener avgjørelsen fra Gjenopptakelseskommisjonen øker sjansen for en gjenåpning av Baneheia-saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette styrker helt åpenbart sjansen for at saken vil bli gjenåpnet. Avgjørelsen viser at det er usikkerhet hos kommisjonen knyttet til DNA-erklæringen som ligger til grunn for dommen, sier han.

Sjette gang

– Sjødin mener innhenting av en ny vurdering viser at kommisjonen er usikre på DNA-funnet som ligger til grunn for dommen. Hva har du å si til det, Hallgren?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vurderer hele saken på nytt og er opptatt av å gjøre en grundig gjennomgang, så får vi se hvor det fører oss, sier lederen for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Forslaget til valg av sakkyndig og mandat er sendt til Viggo Kristiansens forsvarer, påtalemyndigheten og bistandsadvokatene for uttalelse, opplyser kommisjonen.

Kristiansens begjæring om gjenåpning av Baneheia-saken er fortsatt under behandling i kommisjonen. Det er sjette gang kommisjonen vurderer om Baneheia-saken skal behandles på nytt i retten.

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring etter at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Dommen hadde ti års minstetid.

Kristiansen har hele tiden hevdet at han er uskyldig.