Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse

– Så langt vi forstår smitter viruset mellom mennesker, dråpesmitte, og ikke via fysiske gjenstander. Vi er ikke kjent med at det er iverksatt tiltak i forhold til post eller varetransport, sier kommunikasjonsdirektør i Posten, Elisabeth Gjølme.
– Så langt vi forstår smitter viruset mellom mennesker, dråpesmitte, og ikke via fysiske gjenstander. Vi er ikke kjent med at det er iverksatt tiltak i forhold til post eller varetransport, sier kommunikasjonsdirektør i Posten, Elisabeth Gjølme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn som bestiller varer på nett opplever ofte at avsenderen har adresse i Kina. Etter utbruddet av Wuhan-viruset er flere redde for om de kan bli smittet via pakker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 30 prosent av nordmenns netthandel av småpakker fra utlandet kommer fra Kina, viser tall fra Posten i 2018. I løpet av ett år mottok Posten 15 millioner sendinger fra Kina, de fleste pakkene hadde en verdi på under hundre kroner.

Nå øker pågangen fra norske forbrukere som er usikre på risikoen ved å importere produkter som er ekspedert fra kinesiske byer.

– Vi har fått en rekke henvendelser

– Mange nordmenn bestiller varer som blir levert fra Kina. Er det risikofritt, og hvilke forholdsregler bør man ta med tanke på smitte?

– Vi har fått en rekke henvendelser fra privatpersoner om dette, sier lege Helena Niemi Eide ved avdeling Smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI).

Hun viser til at det i dag finnes begrenset informasjon om det nye viruset, men FHI bruker erfaringer fra lignende virus i sine fortløpende vurderinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kinesiske myndighet oppjusterte tirsdag dødstallet knyttet til coronaviruset til 106. Over 4.000 personer er bekreftet smittet. Foto: Chinatopix via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kinesiske myndighet oppjusterte tirsdag dødstallet knyttet til coronaviruset til 106. Over 4.000 personer er bekreftet smittet. Foto: Chinatopix via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Foreløpig er det ikke noe som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av varer fra Kina, så lenge det ikke er snakk om kjøp av levende eller døde dyr, sier Helena Niemi Eide til ABC Nyheter.

Viruset kan smitte mellom mennesker

Det nye coronaviruset, også kalt Wuhan-viruset, ble først oppdaget i byen Wuhan i begynnelsen av januar. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina.

Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked i Wuhan. Ifølge Kinas nasjonale helsekommisjon kan viruset også smitte mellom mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om utbruddet:

* Hittil er minst 81 personer bekreftet døde av virussmitte, alle i Kina.

* I tillegg har 2.744 mennesker fått påvist smitte i Fastlands-Kina.

* Det er også oppdaget et 20-30-talls smittetilfeller i Taiwan, Hongkong og Macau, samt i Japan, Sør-Korea, Thailand, Malaysia, Singapore, Vietnam, Nepal, USA, Canada, Frankrike og Australia. Dette dreier seg om personer som har vært i Kina.

* Viruset ble først oppdaget i byen Wuhan i begynnelsen av januar. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina.

* I forsøket på å hindre spredning har myndighetene isolert Wuhan og nabobyene med til sammen over 50 millioner innbyggere.

* Myndighetene har dessuten sendt 959 legeteam til Wuhan fra andre provinser. Fra før har hæren sendt helsepersonell. To nye sykehus skal etter planen stå klare neste uke.

* En rekke kinesiske byer har innført reiserestriksjoner og andre tiltak for å forhindre at viruset sprer seg. Flere land har innført ekstra kontroll av reisende.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at det foreløpig ikke er grunn til å erklære global helsekrise.

(Kilde: AP, Ritzau, Reuters, NTB)

I Kina har over hundre mennesker mistet livet som følge av den nye virussykdommen.

Byer med til sammen over 50 millioner innbyggere er isolert i forsøket på å hindre spredning. Offentlig transport er stanset i 18 byer, og noen steder er også teatre, biblioteker og karaokebarer stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 4.500 tilfeller av sykdommen er bekreftet i Kina. I tillegg til at coronaviruset er oppdaget i flere land i Asia, er det også påvist hos personer i Australia, USA, Canada, Frankrike og Tyskland.

– Denne epidemien er en demon, og vi kan ikke la den få skjule seg, sier Kinas president Xi Jinping.

Posten: – Smitter ikke via fysiske gjenstander

I Norge tar Posten, i tillegg til Bring og PostNord, imot en stor del av varene som kommer fra utlandet inn til Norge, og transporterer disse videre til postkontor og privatkunder.

Posten har så langt ikke tatt forholdsregler når det gjelder sine ansatte og kunder med tanke på smittefaren.

Elisabeth Gjølme, kommunikasjonsdirektør i Posten Foto: Posten
Elisabeth Gjølme, kommunikasjonsdirektør i Posten Foto: Posten

– Så langt vi forstår smitter viruset mellom mennesker, dråpesmitte, og ikke via fysiske gjenstander. Vi er ikke kjent med at det er iverksatt tiltak i forhold til post eller varetransport, sier kommunikasjonsdirektør i Posten, Elisabeth Gjølme, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wuhan-virus er en type mikroorganismer som blant annet forårsaker vanlig forkjølelse. Den nye sykdommen kan også arte seg som en mild forkjølelse, men i noen tilfeller har den et mer alvorlig forløp som kan få dødelig utgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Som flere andre norske medier går ABC Nyheter nå over til å skrive Wuhan-viruset. Coronavirus er betegnelse på en hel gruppe virus, blant annet SARS og MERS. Hittil har det nye viruset, kalt 2019-nCoV, blitt omtalt som «det nye coronaviruset».)

Forbrukerrådet: – Du har angrerett

I Forbrukerrådet følger de nå utviklingen nøye. Til nordmenn som har fått kalde føtter og er bekymret for om de vil kjøpe og ta imot varer fra Kina, har de dette rådet.

– Vi skjønner at folk kan bli nervøse med tanke på eventuell smitte. Du har angrerett når du kjøper varer fra nettsider i EU/EØS. Er det en kinesisk

Lege Helena Niemi Eide ved avdeling Smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI).
Lege Helena Niemi Eide ved avdeling Smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI).

nettside så må du sjekke vilkårene på nettsidene om det er mulig å avbestille, sier leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerrådet viser for øvrig til Helsedirektoratet når det gjelder spørsmål om smittefare. I Helsedirektoratet kartlegges nå beholdningen av legemidler og behandlingskapasiteten ved sykehusene i Norge.

«Det nye coronaviruset kan gi alvorlig lungebetennelse, men det er ikke kjent hvor alvorlig det er, eller hvor lett det smitter. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet følger situasjonen tett og planlegger sammen med helsetjenesten hvordan vi skal håndtere situasjonen dersom dette coronaviruset kommer til Norge», skriver Helsedirektoratet på sin hjemmeside.

VIDEO: Tre byer i Kina isoleres