Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein

Denne ulven ble i november flyttet fra Engerdal med helikopter for å skjerme den fra jakt. Nå er den tilbake i Engerdal.
Denne ulven ble i november flyttet fra Engerdal med helikopter for å skjerme den fra jakt. Nå er den tilbake i Engerdal. Foto: Statens Naturoppsyn/miljødirektoratet / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En genetisk viktig ulv som i november ble flyttet 30 mil, er nå tilbake i Engerdal, samtidig som tre reinsdyr i området har blitt tatt av ulv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette må løses raskt og effektivt. Enten må ulven flyttes igjen, eller så må den avlives. Vi kommer til å søke om fellingstillatelse, sier leder i Rendalen Renselskap Jo Inge Haugseth til NRK.

I november i fjor ble ulven flyttet rundt 30 mil fra Engerdal til Kongsvinger med helikopter for å hindre at ulven felles i lisensfellingen som pågår utenfor ulvesonen. Grunnen var at ulven ansees som genetisk viktig fordi den bærer gener fra den finsk-russiske ulvebestanden.

Tidligere denne uken meldte Miljødirektoratet at ulven er tilbake i området ved Rendalen og Engerdal, ikke langt unna reinbeiteområdene.

De siste dagene er det samtidig dokumentert at tre rein er tatt av ulv i området. Overfor NRK bekrefter seniorrådgiver Susanne Hanssen i Miljødirektoratet at ulven befinner seg i området der reinen er funnet, men de kan ikke slå fast at det er den genetisk viktige ulven som har tatt reinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jo Inge Haugseth i Rendalen Renselskap, som har rundt 1.000 rein i området der ulven befinner seg, tror det er den genetisk viktige ulven som har vært på ferde.

Hanssen i Miljødirektoratet kan foreløpig ikke si hva de vil foreta seg i saken.

– Vi følger situasjonen fortløpende, og vurderer løpende flere tiltak. Å flytte ulven på nytt kan være et tiltak som kan bli aktuelt, sier hun.

Les også: Ulv død etter påkjørsel