Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen

Jan Mayen er ei norsk polarøy som ligger på grensa mellom Norskehavet og Grønlandshavet. Det amerikanske luftforsvaret har vært på øya for å kunne legge til rette for at fly skal kunne lande og ta av. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jan Mayen er ei norsk polarøy som ligger på grensa mellom Norskehavet og Grønlandshavet. Det amerikanske luftforsvaret har vært på øya for å kunne legge til rette for at fly skal kunne lande og ta av. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere eksperter frykter Russland kommer til å reagerte sterkt på at amerikanske militærfly skal bruke landingsstripa på Jan Mayen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at den norske øya som ligger mellom Norge og Grønland, ligger midt i utseilingsområdet for russiske atomubåter, skriver NRK.

Det amerikanske luftforsvaret har vært på Jan Mayen for å vurdere landingsforholdene og sikkerheten på landingsstripa for å kunne legge til rette for at fly skal kunne lande og ta av.

– Her trekkes Norge inn i en stormaktsrivalisering fordi vi selv ikke klarer å holde orden i eget bo med egne styrker, sier professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole til NRK.

Årsaken norske myndigheter gir for å tillate bruk av amerikanske militærfly på øya, er at Forsvarets transportfly ikke klarer å betjene Jan Mayen med forsyninger. Dette skjer blant annet på grunn av Forsvarets oppdrag i Mali, skriver NRK.

Heier mener svenske eller danske fly hadde vært bedre for å ikke provosere Russland. Han mener beslutningen også er uttrykk for store svakheter i Forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viser at Norge er så svakt rent militært at vi ikke lenger har kapasitet selv til å etterforsyne våre egne mannskaper, enten de er sivilt ansatte eller militære, sier Heier.

– Hvis man ønsker å unngå provosere Russland, så er dette kanskje ikke det smarteste man gjør, sier seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt til NRK. Han sier også at amerikansk militær bruk av Jan Mayen er et uttrykk for økt interesse for Arktis.