Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen

Helseminister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsetilstanden til den fem år gamle gutten som ble hentet hjem fra Syria, er personsensitiv informasjon, sier helseminister Bent Høie (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor TV 2 reagerer statsråden på at Ap-leder Jonas Gahr Støre og andre, som Frp-politiker Jon Helgheim, har krevd svar om tilstanden til barnet til den IS-siktede kvinnen.

– Når det gjelder helsetilstanden til gutten, så er dette personsensitiv informasjon. Det er ikke lovlig å uttale seg om helsetilstanden om ikke de som har omsorgsansvar for gutten ønsker det, sier Høie til kanalen.

Da gutten ble hentet hjem til Norge sammen med sin mor, ble han omtalt som «antatt syk» av Utenriksdepartementet. Det var dette som fikk Støre til å stille spørsmål ved guttens helsetilstand.

I midten av september veide gutten 11 kilo og hadde symptomer som alvorlig pustebesvær, oppkast og kronisk diaré. Dette ifølge journaler som VG har hatt innsyn i fra helsebesøk i al-Hol-leiren i Syria gjennomført av Leger Uten Grenser og feltsykehuset til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), som drives av Norges Røde Kors.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisa ble det ikke slått fast noen diagnose i journalene, som Røde Kors har bekreftet at er ekte.

Generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors sier til avisa at det er naturlig at guttens helsetilstand er underlagt taushetsplikt. Også han reagerer på debatten som har oppstått.

– Vi er overrasket over debatten knyttet til et barns helsesituasjon. Ingen myndigheter eller helsepersonell kan dele pasientopplysninger. Det burde også våre politikere vite, sier Apeland.