Stadig færre barn i Bygde-Norge

I 27 kommuner i Nord-Norge er tallet på ettåringer mer enn halvert på 30 år. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
I 27 kommuner i Nord-Norge er tallet på ettåringer mer enn halvert på 30 år. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av fire av norske kommuner har færre ettåringer enn for 30 år siden. I samme periode er det blitt 3.400 flere ettåringer i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall ettåringer har økt i 90 kommuner og stått stille i fem. I de resterende 261 kommunene har antallet ettåringer gått ned fra 1989 til 2019, skriver Aftenposten.

Avisen har hentet ut tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for antall ettåringer i alle kommuner ved inngangen til 1989 og 2019.

To tredeler av økningen har skjedd i Oslo, Bærum, Asker, Lillestrøm, Ullensaker, Kristiansand, Stavanger, Sandnes, Bergen og Trondheim.

I nesten hele Nord-Norge og de aller fleste innlandskommunene i Sør-Norge er det nedgang i tallet på ettåringer.

I 62 kommuner i Nord-Norge er fallet en firedel eller mer. I 27 kommuner i Nord-Norge er tallet på ettåringer mer enn halvert på 30 år.

Forsker Marianne Tønnessen i SSB beskriver det norske flyttemønsteret slik:

– Unge folk flytter fra bygda. Mulighetene til utdanning er først og fremst i byene, og der er det også mange spennende jobber. Barna blir derfor født der, men etter noen år er det mange som flytter ut av byen. Da flytter de ofte til tettstedene rundt byene, sier hun.