Jagland: Kvinnene bør hentes hjem

Thorbjørn Jagland mener Norge svikter viktige rettsprinsipper ved å la potensielle krigsforbrytere gå fri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Thorbjørn Jagland mener Norge svikter viktige rettsprinsipper ved å la potensielle krigsforbrytere gå fri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en trussel mot rikets sikkerhet om Norge ikke henter kvinner som har sluttet seg til IS, mener Thorbjørn Jagland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har lenge hatt den oppfatningen at de landene som har statsborgere som reiser for å krige i Syria, og slutter seg til IS, har en forpliktelse til å straffeforfølge dem. Ellers blir disse forbrytelsene i praksis straffefrie, sier Thorbjørn Jagland til Vårt Land.

Den tidligere utenriksministeren og generalsekretæren i Europarådet reagerer på at Norge slik han ser det, fraskriver seg ansvaret for egne statsborgere.

– Vi er sikrere når de er i fengsel, hvor vi kan rehabilitere dem, enn når de er på frifot utenfor Europas grenser, sier han.

Jagland mener Norge svikter viktige rettsprinsipper ved å la potensielle krigsforbrytere gå fri. Det at flere av kvinnene ønsker å bli i Syria, fratar ikke Norge forpliktelsen å gjøre det som er mulig for å stille dem for retten – med tanke på alvoret i IS’ forbrytelser, mener han.

Etter det Utenriksdepartementet kjenner til er det nå fire norske kvinner og fire norske barn igjen i kurdiskkontrollerte leirer i Syria. Ingen av dem har bedt om bistand for å komme hjem til Norge.