KrF avviser Frps krav i IS-saken

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad reagerer på Frps utspill. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad reagerer på Frps utspill. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen gir statsminister Erna Solberg frist til slutten av måneden med å innfri en rekke krav. Hvis ikke går Frp ut av regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det er ingen grunn til å gi etter for Frps krav, mener KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

– At de kommer med én reaksjon i går og en annen i dag, er underlig. Det er ingen grunn til at Frp nå skal få gjennomslag for en ny kravliste. Vi er enige om en politisk plattform og jobber ut fra den, sier han.

Stadig mer betent

Det såkalte IS-saken, som hander om at regjeringsflertallet mot Frps vilje besluttet å hente hjem en norsk kvinne tilknyttet IS og hennes to barn fra Syria, har blitt stadig mer betent.

Torsdag vedtok Frps stortingsgruppe at det skal overleveres en liste med krav om gjennomslag til statsminister Erna Solberg. Om hun vil beholde Frp i regjering, må lista innfris.

Les også: Frp stiller krav til statsminister Erna Solberg for å bli i regjeringen

– Nå er begeret fullt. Vi vil ikke sitte i regjering for enhver pris, sa Siv Jensen til pressen etter gruppemøtet.

– Vi vil definere noen veldig tydelige krav. Så er det opp til henne om hun vil ta det på alvor eller ikke, sier Jensen, som imidlertid ikke ville svare på om alle kravene må innfris helt.

Tidsfrist

Solberg får frist til slutten av januar, da Frp skal ha sitt strategimøte, med å svare på kravene.

– Det er tidspunktet hvor vi føler at vi må ha de tilstrekkelige avklaringene vi trenger, sier Jensen, som dermed spiller ballen over til statsministeren.

I praksis stiller dermed Frp et ultimatum slik partiet gjorde foran bompengekrisen i fjor.

Partilederne møttes

Ved 19.30-tiden onsdag kveld samlet de fire lederne for regjeringspartiene seg i statsministerboligen. Møtet skal ha vært planlagt lenge, men IS-saken blir et naturlig tema, sier kilder i regjeringsapparatet til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande ville onsdag ikke kommentere kravlista til Frp.

– Jeg skal se på hva Frp kommer med, og så skal vi snakke sammen, sier hun.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad reagerer på sin side over at Frp hevder at de øvrige regjeringspartiene ikke ivaretar sikkerheten til norske borgere.

– Jeg respekterer at Frp er uenig i saken, men når det hevdes at vi ikke ivaretar sikkerheten til norske borgere, så reagerer jeg. Vi som har satt oss inn i saken, vet at sikkerhet er prioritert, sier Ropstad.

Les også: Raja ber om at alle de norske kvinnene og barna i Syria hentes hjem

Koker i Frp

Hjemhentingen av kvinnen har fått det til å koke i Frp, som lenge har stått steilt på at Norge ikke skal løfte en finger for å hente hjem norske borgere som selv har valgt å dra til Syria.

Fra flere hold har det kommet høye rop om at partiet nå må ut av regjeringen. Kilder NTB har snakket med, sier at saken kan ha blitt mer dramatisk enn det Siv Jensen – som har visst om aksjonen siden september i fjor – kanskje hadde trodd på forhånd.

For også moderate Frp-ere, som tradisjonelt har stått last og brast med Jensen, sier nå at de vil ut av regjeringen. Blant dem er stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos.

– Hvis vi skal votere, så stemmer jeg for å gå ut. Det er ingenting som kan reparere dette , sier Kjos til TV 2.

Se video: Støre kommenterer Frps trusler om å velte regjeringen

Mister velgere

Siden april 2018 har nær én av tre Frp-velgere forlatt partiet. Fra en oppslutning rundt 15 prosent, ligger partiet nå og vaker på rundt 10 prosent.

Jensen felte onsdag også en hard dom over regjeringen, som hun omtaler som «grå» og «kjedelig», der partiene ikke er til å kjenne igjen.

– Det må også være litt gøy å styre landet. Hvis ikke, kan vi gjøre noe annet. sier Jensen.

Les også: Krisemåling for Høyre – passeres av Sp

Personvernpolicy