Regjeringskrangel om IS-siktet norsk kvinne som hentes hjem fra Syria med sine to barn

Den norske kvinnen og barna hennes har sittet i Al Hol-leieren i Hasaka i Syria. – Jeg vil bare gjøre ting godt igjen, sa kvinnen i et intervju med NRK Dagsrevyen i mars (innfelt).
Den norske kvinnen og barna hennes har sittet i Al Hol-leieren i Hasaka i Syria. – Jeg vil bare gjøre ting godt igjen, sa kvinnen i et intervju med NRK Dagsrevyen i mars (innfelt). Foto: Reuters/NTB scanpix og NRK (innfelt)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har snudd og en 29 år gammel kvinne og hennes to barn ble tirsdag i hentet ut av Syria av norske myndigheter. Frp har tatt dissens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norsk-pakistanske kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndigheter henter dem hjem til Norge.

– Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Den IS-siktede kvinnen og hennes to barn ble ført over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid, ifølge Aftenposten.

Søreide vil ikke si når de kommer til Norge.

– Det er for å skjerme barna og bidra til at situasjonen ikke kompliseres, slik at de kommer seg hjem til Norge, sier hun på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Frp tar dissens i regjering

Statsminister Erna Solberg (H) og resten av regjeringen har dermed snudd i saken. Tidligere ikke har de ikke åpnet for å hente tilbake IS-mistenkte kvinner, og det har vært stor uenighet om saken innad i regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet har vært stor motstander av å hente den IS-siktede kvinnen til Norge og har tatt dissens.

– Det er fordi vi har sagt hele tiden at vi ikke ønsker å løfte en finger for at IS-medlemmer skal komme til Norge. Dette er en beslutning tatt uten Frps støtte, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til NTB.

Frp mener at den IS-siktede 29 år gamle kvinnen har satt sine interesser foran det syke barnets og har brukt barnet som et pressmiddel for å komme til Norge selv, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reportasje: Kvinnene som torturerte for IS-kalifatet

– Frp var med i diskusjonene

Søreide vil ikke kommentere Frps syn i saken, men sier at partiet har vært med i diskusjonene.

– Frp har gjort sitt syn klart, samtidig som at flertallet ønsker å gjøre et forsøk for å hjelpe et antatt sykt barn, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS. Utenriksministeren viser til PST for spørsmål om kvinnen skal pågripes når hun ankommer Norge.

PST har ikke ønsket å kommentere saken tirsdag.

På spørsmål om andre kvinner nå kan regne med å hentes hjem, svarer Søreide:

– Ingen andre har bedt om bistand til hjemhenting, og det forholder vi oss til.

– En god dag

Den 29 år gamle kvinnen blir dermed den første IS-mistenkte kvinnen som blir hentet tilbake til Norge, etter å ha vært i et IS-kontrollert område.

– Dersom dette stemmer, er det veldig bra og et viktig gjennomslag for KrF i regjering, skriver tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i en kommentar på Fac ebook.

Også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gleder seg over at barna er på vei til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Viktigere enn at dette er et viktig gjennomslag for KrF er det at disse barna er på vei til trygghet. Dette er en god dag, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande, skriver i en epost til NTB at hun er glad og lettet.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MDGs Une Bastholm synes det er kritikkverdig at regjeringen «har brukt så lang tid på å ta dette grepet».

– Men samtidig er det veldig bra dersom dette gjør at gutten nå omsider får den hjelpen han trenger, sier hun.

Krevende

Norge har jobbet med å få hjem kvinnen og barna i lang tid, ifølge Søreide.

– Det har vært en usedvanlig krevende jobb å få til, sier hun.

Den terrorsiktede kvinnen har over lengre tid oppholdt seg i flyktningleiren al-Hol i Syria sammen med sine to barn. Hennes situasjon har fått stor oppmerksomhet fordi hun har en sønn som, ifølge kvinnens advokat, er alvorlig syk.

Kvinnen har tidligere nektet å sende sønnen til Norge uten at hun selv fikk være med.

Aktuelt: Tilbakevendt IS-kriger krever erstatning fra Sverige