– Vi er sterkt preget av Ari Behns død

Video via NRK: Se kong Haralds nyttårstale.

Kong Harald forteller at kongefamilien er sterkt preget av Ari Behns dødsfall, men at det varmer å oppleve folks medfølelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne julen. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn, sa kongen i sin nyttårstale, som ble sendt på NRK nyttårsaften.

Han minnet om at nyttårsaften er en kveld fylt av håp og forventning, men at mange av oss går inn i det nye året med sorg i hjertet.

– Mine tanker er i kveld særlig hos alle dem som går ut av det gamle året med et sorgfullt tomrom etter noen de var glade i, sa kongen.

– Så mørkt at ingenting hjelper

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag.

– Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i, sa kongen i talen.

Han pekte på at uvissheten om hva som skal møte oss, gjør oss alle sårbare.

– Det beste vi kan gjøre, er å være der for hverandre, se hverandre, huske å gi hverandre de gode ordene. Og bære hverandre om det trengs.

Kongen legger bak seg et aktivt år, med flere reiser rundt omkring i landet. Og han forteller at han blir rørt av det han ser.

– Vi opplever et folk som bryr seg om sine medmennesker. Som bidrar i frivilligheten. Som kjemper for sine små lokalsamfunn – og for at andre skal ha det bra. Disse møtene gjemmer vi på som våre kjæreste fortellinger om hvem vi er og hva vi er laget av, sa han.

– Livet er skjørt

Videre trakk kongen linjer tilbake til andre verdenskrig, og han framhevet tillit og samarbeid som viktig for gjenoppbygningen av landet.

– De fem mørke krigsårene hadde skapt mistillit og mistenksomhet blant oss. I oktober var jeg i Kirkenes for å markere frigjøringen av Øst-Finnmark, som betydde begynnelsen på slutten av krigen. I året vi nå går inn i skal vi minnes at det er 75 år siden freden kom, sa kongen.

Han påpeker at vi fremdeles trenger «hell og hardt arbeid» for å styrke landet vårt og hverandre.

– For freden er skjør. Tilliten er skjør. Og livet er skjørt. Det blir vi stadig minnet om.

Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123, Røde Kors: 80033 321 eller Kirkens SOS: 22400040.

Personvernpolicy