Ras og stengte veier på Vestlandet

Det var mandag kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Det samme gjelder flere andre fjelloverganger, samt at noen er stengt. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Det var mandag kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Det samme gjelder flere andre fjelloverganger, samt at noen er stengt. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere veier er fortsatt stengt, og bygda Fresvik i Sogn og Fjordane er isolert etter det dårlige været på Vestlandet søndag og natt til mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere fylkesveier og fjelloverganger ble stengt søndag på grunn av uværet. Mandag ettermiddag var flere åpnet, men noen er fremdeles stengt. Det gjelder blant annet riksvei 13 over Vikafjellet, som ble stengt på grunn av uvær og flom søndag. Ny vurdering skal gjøres mandag klokken 16. Fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal ble åpnet litt før klokken 9 etter å ha vært stengt siden søndag.

Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er åpnet, men det kan bli innført kolonnekjøring på kort varsel. Det samme gjelder riksvei 15 over Strynefjellet og riksvei 16 over Filefjell.

På riksvei 7 over Hardangervidda er det innført kolonnekjøring. Veien kan bli stengt på kort varsel.

Les også: To uskadd etter at bil havnet i elv på Nordmøre – mistanke om promillekjøring

Glatte veier, innstilte ferger

Vegtrafikksentralen advarer om svært glatte veier på flere av fjellovergangene og oppfordrer større kjøretøy til å bruke kjetting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke meldt om alvorlige ulykker med personskader, men riksvei 7 over Hardangervidda var stengt en periode etter en bilulykke. Veien ble åpnet igjen ved 3-tiden natt til mandag.

Mandag morgen meldte flere fergeselskaper på Vestlandet om innstilte ruter på grunn av uvær og stormvarsel.

Fergene mellom Kvanne og Rykkjem og mellom Edøya og Sandvika i Møre og Romsdal er innstilt inntil videre.

I Trondheim blir det kjørt buss for båt ettersom hurtigbåten mellom Trondheim og Kristiansund er innstilt på deler av strekningen. Båten går derfor kun til Brekstad. Passasjerer som skal til Kristiansund, må ta rutegående buss fra Trondheim, mens strekningen Trondheim-Sandstad kjøres med innleid buss, opplyser FosenNamsos Sjø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor fare for skred

NVE utstedte før helgen et oransje farevarsel for jordskred i både Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal. Jordskredvarselet opprettholdes på samme nivå mandag, og i tillegg er snøskredvarselet for Indre Fjordane, Voss og Hardanger nå på rødt nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom mye regn mandag morgen, og høye temperaturer og mye vind fører derfor til stor snøsmelting. Utover dagen er det ventet at nedbøren vil avta noe.

I tillegg er det utstedt varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare på gult nivå for deler av Trøndelag, Nordland og Sør-Troms.

200 isolert i Fresvik

Fylkesvei 5602 mellom Fresvik og Feios i Vik kommune ble stengt søndag på grunn av steinras og fare for ras. Det samme gjelder fylkesvei 5600 mellom Arnafjord og Vikøyri. Ingen ble skadd i raset.

Det skal foretas en ny vurdering av om veiene kan åpne klokken 16 mandag.

Rundt 200 innbyggere i Fresvik er fortsatt isolert som følge av raset. Mange er også uten strøm, og det er usikkert når den kommer tilbake.

Mannskaper fra Sognekraft kunne ikke gå inn i rasområdet søndag kveld, men var mandag i gang med å lete etter feilen. Ved 12-tiden var den ennå ikke funnet. Sognekraft opplyser på sine nettsider at de har mannskap både på land og i båt som driver med feilsøking.