Privatetterforsker kan ha funnet Orderud-drapsvåpen

Dette er revolveren som privatetterforsker Tore Sandberg har funnet. Foto: Tore Sandberg / NTB scanpix
Dette er revolveren som privatetterforsker Tore Sandberg har funnet. Foto: Tore Sandberg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatetterforsker Tore Sandberg har levert en revolver til Gjenopptakelseskommisjonen som er av samme type som den som kan ha blitt brukt i Orderud-drapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Revolveren som Sandberg nå har overlevert Gjenopptakelseskommisjonen, er en Colt Police Special.

I disse dager undersøkes våpenet av Kripos.

Sandberg, som jobber på oppdrag fra Per og Veronica Orderud, skriver i en pressemelding at han har fått overlevert revolveren fra en person i Holmestrand-området. Sandberg vil ikke opplyse om hvem den personen er.

Både Nes herredsrett og Eidsivating lagmannsrett la til grunn at ett av de mulige våpnene som ble brukt i drapet på Orderud gård i 1999, var en revolver av samme type.

Hvor det ble av de to våpnene som ble brukt til å drepe Anne Orderud Paust, Kristian Orderud og Marie Orderud, har vært ett av de store ubesvarte spørsmålene i saken.

Fakta om Orderud-saken

* 22. mai 1999: Natt til pinseaften ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

* 14. juni 1999: Ekteparets sønn Per og hans kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og Kirkemos ekskjæreste Lars Grønnerød ble siktet for trippeldrapet.

* 22. juni 2001: Per og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo ble i Nes herredsrett dømt til 21 års fengsel for overlagt drap, eller medvirkning til overlagt drap. Lars Grønnerød ble frifunnet etter hovedtiltalen, men dømt til to og et halvt års fengsel for uaktsom medvirkning til drap.

* 5. april 2002: Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

* Alle fire anket til Høyesterett, men bare Kristin Kirkemos sak ble tillatt prøvet. Høyesterett forkastet anken 20. desember 2002.

* 17. juni 2010: Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avviste Lars Grønnerøds begjæring om å få saken vurdert i en ny rettssak.

* November 2011: Per og Veronica Orderud trekker sin gjenopptakelsesbegjæring etter sju år med den begrunnelse at de ønsker videre etterforskning av saken før den blir behandlet.

* Per Orderud ble løslatt fra fengsel 3. januar 2015. 14. januar ble også Veronica Orderud løslatt. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble løslatt i henholdsvis 2011 og 2013.

* 13. september 2019 døde Lars Grønnerød.

Uavhengige laboratorier

På Orderud gård ble det funnet tre prosjektiler i kaliber 38. Sandberg har begjært at disse prosjektilene skal sammenlignes med prosjektiler fra revolveren han nå har overlevert Gjenopptakelseskommisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har også bedt om at undersøkelsene skal gjøres av to uavhengige laboratorier, hvorav ett skal være i utlandet.

En av de Orderud-dømte, avdøde Lars Grønnerød, forklarte i retten at han eide en revolver av denne typen. Han har hevdet at han ga den til Per Orderud før drapene, noe Per Orderud har sagt seg uenig i.

Det har søndag kveld ikke lykkes NTB å få en kommentar fra avdøde Lars Grønnerøds advokat.

Les også: Lars Grønnerød er død

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: 25. juni 2018 la privatetterforsker Tore Sandberg fram det han og ekteparet Per og Veronica Orderud mener er nye beviser i Orderud-saken

– Kan bety veldig mye

– Hvis denne Colten er identisk med drapsvåpenet, tror jeg det vil bety veldig mye, sier tidligere Kripos-etterforsker Knut Holen til NTB søndag ettermiddag.

Holen har samarbeidet med privatetterforsker Tore Sandberg i mange år og var til stede da revolveren ble overlevert Sandberg. Holen var en av topplederne i Kripos da Orderud-drapene skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at omstendighetene rundt denne revolveren gjør at man må gå mange personer etter i sømmene, sier Holen.

Han understreker at selv om revolveren de har fått overlevert, stemmer godt overens med våpenet som ble beskrevet i retten, er det ikke bevist at denne Colten er ett av drapsvåpnene.

(Saken fortsetter under)

Våpenet har i flere år vært i Holmestrand-området. Foto: Tore Sandberg / NTB scanpix

– Spennende utvikling

Per Orderud ble dømt til 21 års fengsel for drapet. Han ble løslatt i 2015.

Hans advokat John Christian Elden skriver i en SMS til NTB at det er et spennende funn.

– Det er en spennende utvikling i saken i alle fall, men vi må avvente å se om det bringer oss videre, skriver Elden.

– Dersom det viser seg at dette er drapsvåpenet, tror du at saken kommer til å gjenåpnet?

– Jeg tror det kan være utløsende for ny etterforskning som kan peke i andre retninger enn mot Per Orderud, og da kan det medføre gjenåpning, skriver han.

(Saken fortsetter under)

Orderud Gård med kårboligen i bakgrunnen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Orderud Gård med kårboligen i bakgrunnen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kommisjonen skal konkludere i 2020

Etter planen skal Gjenopptakelseskommisjonen konkludere om saken skal åpnes igjen i løpet av 2020.

– Det er klart at dette er et interessant spor for oss, sier leder i gjenopptakelseskommisjonen til Siv Hallgren til NTB søndag kveld.

Hun ser fram til å høre konklusjonen fra de tekniske undersøkelsene av våpenet.

– Nå er våpenet til undersøkelse hos Kripos, så får vi se hva de kommer fram til, sier Hallgren

Fakta om Gjenopptakelseskommisjonen

* Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker ble opprettet i 2004 og skal sikre en uavhengig behandling av krav om gjenåpning av straffesaker som er rettskraftig avgjort.

* Dersom kommisjonen beslutter en sak gjenåpnet, skal saken henvises til ny behandling ved en annen domstol enn den som avsa gjeldende dom.

* I 2018 mottok kommisjonen 164 begjæringer om gjenåpning. 133 saker ble avsluttet i 2018. Av dem ble 24 gjenåpnet.

* Kommisjonen har fem faste medlemmer. Leder Siv Hallgren, nestleder Sven Ole Fagernæs og medlemmer Elin Ramleth Østli, Tor Ketil Larsen og Dag Jodaa. I tillegg har kommisjonen ni utredere til rådighet.