Alle ambulanseflyene i Finnmark ute av tjeneste på grunn av sykdom

Alle ambulanseflyene i Finnmark er torsdag ute av tjeneste på grunn av sykdom, opplyser Babcock. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Alle ambulanseflyene i Finnmark er torsdag ute av tjeneste på grunn av sykdom, opplyser Babcock. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle ambulanseflyene i Finnmark er torsdag ute av tjeneste på grunn av sykdom blant pilotene, opplyser Babcock.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Babcock skal leie inn et ekstra jetfly fra Sverige som vil være på plass i Alta i løpet av dagen, skriver selskapet i en pressemelding.

– I dag er alle flyene i Finnmark ute av tjeneste på grunn av sykdom. Det jobbes kontinuerlig med å fylle hullene i vaktplanene etter hvert som sykemeldinger kommer inn, heter det fra selskapet.

Babcock varsler at det uansett vil være redusert tilgjengelighet for ambulansefly i dagene som kommer. Det innleide ambulanseflyet kan imidlertid kun lande på langbanene, ikke på de mindre rullebanene i fylket.

– Flere piloter ved ambulanseflybasene i Kirkenes og Alta har blitt rammet av sykdom. Dette vil redusere tilgjengeligheten for ambulansefly de nærmeste dagene, skriver selskapet.

Fly i Troms og Nordland

Kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik i Luftambulansen HF sier til NRK at de er kjent med situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skjermer derfor våre kortbanefly i Tromsø og Bodø for å kunne håndtere eventuelle akutte oppdrag i Finnmark og Nord-Norge. Samtidig bruker vi tjenestens andre fly til å håndtere andre oppdrag, sier Haarvik.

Luftambulansetjenesten HF har det overordnede ansvaret for luftambulansetjenesten.

– Krevende

Driftssjef Hilde Sjurelv i Babcock Norge sier at selskapet prøver å fylle hull i vaktplanen, men at julehøytiden gjør situasjonen ekstra krevende.

– Vi har 103 piloter i selskapet, inkludert stand by-piloter som skal ta over vakter ved sykdom. Men når vi har så mange piloter som er syke samtidig, er vi også avhengig av at piloter som ikke er på vakt, både kan og ønsker å steppe inn der vi har behov. Vi er i tillegg avhengig av at det går rutefly som gjør at de kommer seg fram til basene, sier Sjurelv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Beklagelig situasjon

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Maria Jahrmann Bjerke (H), sier til VG at de ser alvorlig på situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en beklagelig situasjon. Jeg forstår godt at en slik situasjon skaper bekymring for befolkningen i Finnmark, sier Bjerke til avisen.

– Finnmark er særlig sårbart i forhold til luftambulansetjenester, og vi ser derfor alvorlig på den situasjonen vi har hatt i dag med mange syke piloter, sier hun videre.

Utfordringer

Ambulanseflytjenesten har vært i hardt vær i forbindelse med en rekke utfordringer i desember. Babcock måtte sette flere av flyene sine på bakken grunnet tekniske problemer, noe som rammet beredskapen i Nord-Norge.

Først 20. desember var alle luftambulanseflyene tilbake i normal drift. Da ble også mesteparten av den ekstra beredskapen trappet ned.

Babcock har imidlertid hatt ett ekstra fly i beredskap gjennom julen, og Luftambulansetjenesten HF opplyste tidligere i desember at et ekstra jetfly også beholdes fram til 5. januar.

Forsvarets helikopter i Kirkenes, som var del av den ekstra beredskapen, blir også værende fram til 15. januar.