Ari Behn er gått bort - hele kongefamilien sørger

Video: Ari Behn døde 1. juledag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag, opplyser hans mangeårige manager Geir Håkonsund til NTB. Ari Behn ble 47 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmest pårørende til Ari Behn, må meddele at han i dag tok sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden som kommer, opplyser Ari Behns familie via pressekontakt Geir Håkonsund til NTB.

I forbindelse med Ari Behns bortgang meddeler Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen, følgende på kongehusets nettsider:

«Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa – og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En god venn

Samtidig har kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit følgende meddelelse:

«For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.»

(Saken fortsetter under)

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheim i 2002. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheim i 2002. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg vil få uttrykke min dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans tragiske bortgang. Mine tanker går til alle som var glad i ham», skriver statsminister Erna Solberg i en melding til NTB onsdag kveld.

Fotograf Per Heimly var Behns mangeårige venn og i 2013 var duoen aktuell med TV-serien «Ari og Per løser verdensproblemer» på TVNorge. På sin Facebook-side skriver Heimly følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg er i bunnløs sorg over å ha mistet min beste venn og blodsbror Ari Behn idag. Jeg er knust og ber om ro for å fordøye denne ufattelige tragedien som har rammet oss alle. Jeg elsket Ari og han vil for alltid være ved min side.»

(Saken fortsetter under)

Ari Behn og Per Heimly i Galleri Oddvar Olsen i Drammen i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ari Behn og Per Heimly i Galleri Oddvar Olsen i Drammen i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Giftet seg i Nidarosdomen

Ari Behn ble født i Aarhus og bodde de første årene i Danmark og England. Familien flyttet deretter til Lavangen i Troms, før de slo seg ned i Moss i Østfold da han var seks år gammel.

I voksen alder endret han etternavn fra Bjørshol til mormorens opprinnelige etternavn Behn.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise giftet seg i Nidarosdomen 24. mai 2002 og ble separert i 2016 og skilt i 2017.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise har tre døtre sammen: Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11). De har hatt delt omsorg for barna.

Forfatter og billedkunstner

Behn ble beskrevet som en fargerik og til tider provoserende mann. I 1999 debuterte han med den kritikerroste novellesamlingen «Trist som faen» og fikk også gode kritikker for oppfølgeren «Talent for lykke» i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har også laget prisbelønte dokumentarer for fjernsyn og vært skribent i aviser som Dagbladet og Aftenposten, samt flere tidsskrifter. Sammen med klesdesigneren Baron von Bulldog lanserte han en smokingkolleksjon i 2004 og i 2007 designet han serviset og glasserien Peacock (påfugl) for Magnor Glassverk. Begge deler har vært en salgssuksess, ifølge produsenten.

I 2011 debuterte han også som dramatiker med stykket «Treningstimen», som ble satt opp på Rogaland Teater.

I oktober i fjor utga Behn boken «Inferno», som fikk blandede kritikker. Den handler om en mann som går til grunne etter å ha blitt forlatt.

På bokens omslag skrev Behn: «Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Uten balanse. Enten – eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne.»

De siste årene hadde Behn stor suksess som billedkunstner, og i 2018 solgte han ifølge Nettavisen malerier for 5,7 millioner kroner.

Fakta om Ari Behn

  • Født Ari Bjørshol 30. september 1972 i Århus i Danmark (tok i 1996 navnet Behn etter sin bestemor)
  • Vokste opp i Moss, der han gikk på Steinerskolen
  • Fikk sitt litterære gjennombrudd i 1999 med boken Trist som faen, som solge over 100.000 eksemplarer
  • Giftet seg med prinesse Märtha Louise i 2002
  • De fikk tre døtre sammen
  • Ari Behn og prinsesse Märtha Louise kunngjorde i 2016 at de skulle skilles
  • Ari Behn tok sitt eget liv 25. desember 2019