Villreinprofessor: – Riving på Dovrefjell mangler faglig troverdighet

Planene om å rive seterbygninger i Vesllie på Dovrefjell skapte massive reaksjoner og ble utsatt. Byggene skulle rives av hensyn til villreinen i området. Denne reinen er avbildet ved Gråhø på fjellet mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen.
Planene om å rive seterbygninger i Vesllie på Dovrefjell skapte massive reaksjoner og ble utsatt. Byggene skulle rives av hensyn til villreinen i området. Denne reinen er avbildet ved Gråhø på fjellet mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Seterbygningene på Vesllie på Dovrefjell er planlagt revet av hensyn til villrein. Turismen i området er et større problem, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Riving av seterbebyggelsen på Dovrefjell virker som et kosmetisk grep som mangler faglig troverdighet sett i sammenheng med det store «fotavtrykket» som turisttrafikken rundt Snøhetta setter, sier professor emeritus Eigil Reimers ved Universitetet i Oslo og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til Nationen.

Opprinnelig skulle seterbyggene i Vesllie på Hjerkinn rives i august, men klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) utsatte rivingen i siste liten etter massive protester. Torsdag møtte han involverte parter til orienteringsmøte og på nyåret skal skjebnen til setrene avgjøres.

Reimers får støtte av forsker Olav Strand ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Avgrenset bruk av seterbygningene, til for eksempel gjeterbruk i sommerhalvåret, har minimal påvirkning på villreinen i området.

– Da frykter jeg mye mer voksende turistferdsel på stiene mellom DNT-hytter i Snøhetta-området, sier Strand.

Personvernpolicy