Mann dømt for å ha forsøkt å «meie ned politiet» med van

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Dagsavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann er dømt til ti måneders fengsel etter at han forsøkte å kjøre på flere politifolk under en dramatisk biljakt i Molde i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet avfyrte flere skudd under biljakten natt til 30. desember i fjor i håp om å få stoppet den 2,5 tonn tunge Chevrolet Tahoen mannen, som er i 40-årene, kjørte.

Nå er han dømt til ti måneders fengsel i Romsdal tingrett, blant annet for å ha forsøkt å kjøre på seks politifolk under biljakten.

Skulle «meie ned politiet»

Det hele startet da politiet fikk melding fra mannens kone om at han hadde tatt familiens bil, og at han samtidig var psykisk ustabil.

Politiet rykket ut med flere patruljer, og underveis i biljakten forsøkte patruljene å sperre veien med patruljebilene. Ved ett av tilfelle sperret en sivil politibil av et kryss, men mannen i Chevroleten kjørte rett inn i politibilen hvor to tjenestemenn satt. I sammenstøtet hektet politibilen og mannens bil seg sammen, og tjenestebilen ble dratt med rundt 50 meter før Chevroleten slapp taket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Like etter forsøkte politiet å sperre veien med en spikermatte, men mannen svingte unna, delvis ned i grøfta. Samtidig måtte en politibetjent løpe unna å unngå å bli truffet.

Han kjørte også på ytterligere en politibil under jakten.

Underveis i biljakten var operasjonssentralen også i kontakt med mannen på telefon. Under samtalen sa han blant annet at han skulle «meie ned politiet».

Avfyrte skudd

Etter hvert ble det gitt tillatelse til bevæpning. Det ble blant annet avfyrt minst fire skudd mot førerhuset til bilen, hvorav to gikk gjennom frontruten uten å treffe mannen.

To skudd litt senere mot motoren på Chevroleten gjorde imidlertid at bilen ikke lenger var kjørbar, og mannen ble pågrepet.

Da hadde biljakten var i rundt 45 minutter.

Ikke psykotisk

Rundt en time etter at mannen ble pågrepet hadde han 1,0 i promille.

Det ble i etterkant gjort en rettspsykiatrisk vurdering av mannen. De sakkyndige har konkludert med at selv om mannen har en historie med psykisk sykdom, så var han ikke psykotisk under biljakten.

I tillegg til fengselsstraffen blir mannen også fratatt førerkortet i fem år og må betale de seks politifolkene han forsøkte å kjøre på, 20.000 kroner i erstatning.