Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes

Video: Vegvesenet sier at førsteprioritert nå er å sørge for at det er sikkert å gå inn i rasområdet, og få vurdert hvordan de skal få ryddet opp og fjernet steinmassene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fare for at nye deler av fjellpartiet ved E18 ved Bommestad i Larvik skal rase ut. Vegvesenet vet ikke når veien kan gjenåpnes for trafikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den foreløpige konklusjonen til geologene som har undersøkt fjellet, er at det er usikre masser der som må tas ned. Vi vurderer nå om det lar seg gjøre mekanisk eller om vi må sprenge, sa seksjonssjef Trond Haugstad for drift og vedlikehold i Statens vegvesen under en presseorientering lørdag formiddag.

Ingenting tyder på at noen ble rammet da deler av fjellsiden tett inntil kjørebanen på E18 ved Bommestad i Larvik raste ut sent fredag kveld. Lørdag sperrer enorme kampesteiner hele det sørgående løpet til den to år gamle høyhastighetsveien gjennom Vestfold. I tillegg traff noen mindre steiner traff ett av feltene i nordgående retning.

Vegvesenet regner med å kunne åpne nordgående løp for trafikk i begge retninger relativt raskt. Men grunnet usikkerhet rundt fjellmassene på stedet, blir sørgående løp bil holdt stengt inntil videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjent årsak

– Vår hovedprioritet nå er å gjøre det så sikkert som mulig på stedet. Det er for tidlig å si noe om når vi kan åpne. Det gjør vi først når vi er helt sikre på at det ikke vil gå flere ras, sa Vegvesenets Vestfold-sjef Tore Kaurin.

Han vil ikke svare på spørsmål om hva som er årsaken til at store steinblokker fra fjellsiden kunne rase ut bare to år etter at veien åpnet for trafikk. Det er en tilsvarende fjellside langs veien helt ned til Larvik, kom det fram under presseorienteringen.

I denne fasen er Vegvesenets hovedprioritet rettet mot opprydning og sikring, understreker Kaurin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det viser seg at årsaken er av en slik art at vi må gjøre tiltak, så må vi selvfølgelig gjøre det. Men inntil vi vet årsaken, gjør vi ikke noe mer, sa han.

Trolig ingen tatt

Nødetatene ble varslet om raset klokka 22.45. Det er ingenting som tyder på at mennesker eller biler ble tatt i raset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke gjennomsøkt rasstedet og kan derfor ikke si noe sikkert, men det er ingen opplysninger fra vitner om at biler ble tatt, sa operasjonsleder André Kråkenes i Sørøst politidistrikt til NTB natt til lørdag.

Han sier at man har vært heldig om det stemmer at ingen ble tatt.

– Dette er en sterkt trafikkert vei uansett hvilken tid det er på døgnet. Det er flaks at det gikk bra, sier han.

Det er omkjøring i begge retninger, med unntak for modulvogntog.