ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket

Illustrasjonsfoto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

ESA bekrefter at TV 2s avtale om allmennkringkastingsoppgaver følger statsstøttereglene. Avtalen ble klaget inn for tilsynsorganet av konkurrenten Discovery.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 inngikk i september 2018 avtalen med Kulturdepartementet om at TV 2 skal motta kompensasjon for å være en kommersiell allmennkringkaster. Medieselskapet Discovery, som eier konkurrenten TVNorge, klaget i desember samme år inn saken for EFTAs overvåkingsorgan, ESA.

ESA skal sikre at EFTA-landene oppfyller sine forpliktelser etter EØS-avtalen.

Discovery mener TV 2-avtalen bryter med EØS-reglene for statsstøtte, fordi den etter kanalens skjønn gir TV 2 penger på feil grunnlag, vil virke konkurransevridende og mot sin hensikt.

Avtalen mellom TV 2 og staten kan gi mediehuset inntil 675 millioner kroner i løpet av fem år. I avtalen forplikter TV 2 seg til å ha daglige nyhetssendinger, de skal tilby norskspråklig Barne-TV og programmer for unge og bruke minst 250 millioner kroner på førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama i avtaleperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innholdet skal tilbys på én lineær TV-kanal, og i tillegg må allmennkringkastingsinnholdet gjøres tilgjengelig på internett.

ESA viser til at det finnes et eget gruppeunntak for statsstøtte til tjenester som er av allmenn økonomisk betydning. Slik støtte anses å være forenlig med EØS-avtalen og derfor unntatt ESA-meldeplikt, så lenge den oppfyller visse kriterier og ikke overstiger nettokostnadene. Dette inkluderer en «rimelig fortjeneste» for å utføre tjenestene.

Tilsynsorganet har konkludert med at avtalen oppfyller kriteriet i gruppefritaket, og Discoverys klage er derfor blitt avvist.