Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene

Alle ungdomspartiene i Norge forteller at de har tatt lærdom av metoo-kampanjen. Bildet er et illustrasjonsfoto av metoo-bevegelsen i Sverige, da kampanjen startet i 2017 og raskt spredte seg verden over.
Alle ungdomspartiene i Norge forteller at de har tatt lærdom av metoo-kampanjen. Bildet er et illustrasjonsfoto av metoo-bevegelsen i Sverige, da kampanjen startet i 2017 og raskt spredte seg verden over. Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har knapt med tid til å få på plass et nytt avtaleverk med Storbritannia etter skilsmissen fra EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har krevende forhandlinger foran oss. Det er det ingen tvil om, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Hun gratulerer statsminister Boris Johnson og torypartiet med den klare seieren i parlamentsvalget i Storbritannia og sier det nå virker uunngåelig at landet går ut av EU som planlagt den 31. januar 2020.

– Vi har tre år bak oss med mange uventede vendinger i spørsmålet om brexit, så man skal selvfølgelig aldri si aldri. Men det virker som om Boris Johnson og det konservative partiet nå har fått det mandatet de trenger til å gjennomføre brexit, sier Eriksen Søreide.

Det som likevel gjenstår, er forhandlinger om framtidige handelsavtaler med britene. Det gjelder både for EU og for Norge, og tida blir knapp. Toryenes plan er nemlig å få disse avtalene på plass i løpet av en kort overgangsperiode som i utgangspunktet skal utløpe allerede ved utgangen av 2020.

Forberedelsene er allerede godt i gang, forsikrer utenriksministeren.

– Samtidig er vi forberedt på at det blir krevende forhandlinger. Det gjør det for alle. Og det blir et stramt tidsløp, sier hun.