Hammerfest: Forsvunne barn skaper bekymring – kan være sendt til koranskole

Hammerfest kommune har oppdaget at 33 barn ikke har møtt til skolen. De frykter at barna er ført ut av landet av foreldrene.
Hammerfest kommune har oppdaget at 33 barn ikke har møtt til skolen. De frykter at barna er ført ut av landet av foreldrene. Foto: Foto: Alf Jakobsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hammerfest kommune oppdaget at 33 barn ikke møtte til skolestart. Siste spor av dem ender i Dubai, mens kommunen frykter de har endt opp i Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hammerfest kommune har kartlagt hvor mange barn som ikke møtte til skolestart og fant at hele 33 somaliske barn ikke var gjort rede for. Dette kom frem under et formannskapsmøte og ble først omtalt av Hammerfestingen.

– Det er dramatisk når man oppdager at antallet er så stort som 33, sier Bodil Nergård, virksomhetsleder for barnevernet i Hammerfest til NRK Finnmark.

– I og med at det er så mange fra Somalia, har vi også en frykt for at kjønnslemlestelse skal foregå.

Les også: UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere

Bekymringmelding

30. januar fikk Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) en beskrivelse av situasjonen. De sendte så en bekymringmelding til Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

Barna er norske statsborgere og bekymringen går på at lange opphold utenfor Norge vil gjøre det vanskeligere for dem både med tanke på språkutvikling og skolegang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan heller ikke nekte noen å reise på ferie eller turer ut av landet, sier rådmann Leif Vidar Olsen til Hammerfestingen.

Les også: Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning

Nasjonalt problem

– Da fylkesmannen kontaktet oss om saken, gikk kommunens innvandrertjeneste inn i et samarbeid med IMDI. Da skjønte vi at dette er et nasjonalt problem. Mange kommuner ser at de sliter med det samme som oss, i størrelsesorden flere tusen barn og unge med innvandrerbakgrunn, sier kommunalsjef for kultur og oppvekst i Hammerfest, Arve Paulsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2018 skrev Aftenposten at på de siste syv årene hadde 1409 barn ikke møtt opp til skolestart i den norske grunnskolen. Tall fra Utdanningsdirektoratet sier at 212 barn ikke møtte opp til skolestart ved skoleåret 2018/19. Dette var kun barn med udokumentert fravær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hva vet du om innvandrerspråkene?

Har kontroll på halvparten av barna

Til NRK sier virksomhetsleder for barnevernet i Hammerfest Bodil Nergård at de har god kontroll på omtrent halvparten av barna. Av grunnene foreldrene oppgir for at barna har reist ut av landet, er at det er billigere å bo i hjemlandet, sykdom i familien og ønske om å knytte barna tettere til foreldrenes kultur.

– Vi vet jo at barn er blitt bortført ut av landet og overlatt til andre enn omsorgspersonene. Noen har blitt tatt til opprinnelig hjemland, der de går på koranskole, sier Nergård til NRK. Hun presiserer at kommunen ikke kjenner til om noen av disse 33 barna er utsatt for noe konkret.

I Norge har barn plikt og rett til grunnskoleopplæring. Foreldre eller foresatte kan straffes med bøter hvis de forsettlig eller uaktsomt holder barn borte fra skolen.