Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre

Når nordmenn og svensker er spurt hvilket samfunnsspørsmål de forbinder med nabolandet, er det samme svar som går igjen oftest i begge leirer: grensehandel. Nordmenn forbinder deretter Sverige med «integrasjonsutfordringer» og «innvandring», mens ordene som raskest renner svensker i hu når de tenker på oss, er «turisme» og «landsbygd». Illustrasjonsfoto:
Når nordmenn og svensker er spurt hvilket samfunnsspørsmål de forbinder med nabolandet, er det samme svar som går igjen oftest i begge leirer: grensehandel. Nordmenn forbinder deretter Sverige med «integrasjonsutfordringer» og «innvandring», mens ordene som raskest renner svensker i hu når de tenker på oss, er «turisme» og «landsbygd». Illustrasjonsfoto: Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk undersøkelse avslører at nordmenn og svensker vet lite om hvor avhengige vi faktisk er av hverandre. Vi har dessuten ganske stereotypiske oppfatninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang har den norske ambassaden i Sverige samarbeidet med sin svenske motpart i Norge om en undersøkelse for å se hva broderfolkene tenker og kan om hverandre. Spørreundersøkelsen er utført av Novus og Respons på vegne av ambassadene og utført i april/mai i år, skriver Aftenposten.

Når spurt om de kjenner noen navn fra underholdningsverdenen, er det 48 prosent av svenskene og 39 prosent av nordmennene som ikke kan nevne ett eneste navn. De som klarer å hoste opp noe, kjenner best til Abba og Astrid Lindgren i Sverige, mens den best kjente nordmannen i Sverige er Fredrik Skavlan.

Mens 97 prosent av nordmenn faktisk har vært i Sverige, er det mer enn én av fem svensker som aldri har satt sin fot i Norge.

Enda tydeligere blir stereotypiene når det skal assosieres fritt. Nordmenn tenker impulsivt handel, Volvo og Ikea om svensker, mens söta bror tenker mest på olje, før det ramler på med naturassosiasjoner: fjell, fjord, ski, natur og laks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både svensker og nordmenn tror de handler mindre med hverandre enn de faktisk gjør, og at land som USA og Kina er viktigere.

– Svensker undervurderer nordmenn og nordmenn undervurderer svensker. Vi er viktigere for hverandre enn vi tror, sier Norges ambassadør i Stockholm Christian Syse i en kommentar til funnene rundt handel.