Amerikansk ordbok kårer engelske «hen» – «they» – til årets nyord

Hen har blitt et viktig alternativ til hun/han for mange personer med ikke-binær kjønnsidentitet.
Hen har blitt et viktig alternativ til hun/han for mange personer med ikke-binær kjønnsidentitet. Foto: 174078422 / NTB Scanpix/Shutterstock

Språkrådet skal vurdere om de skal følge etter USA og Sverige og føre opp «hen» i de offisielle ordbøkene allerede neste år. Revisjonsredaktør i ordbøkene mener en oppføring ikke er usannsynlig.

Det amerikanske ordbokforlaget Merriam-Webster kårer «they» til årets nyord i 2019. Det annonserte de tirsdag. Ordet, som har blitt brukt som flertallspronomen på engelsk i 600 år, har de siste årene fått en ny betydning som entallspronomen for personer med ikke-binær kjønnsidentitet, tilsvarende «hen» på norsk.

«Det er ingen tvil om at dette ordet er etablert i det engelske språket», skriver selskapet om hvorfor de la til ordet «they» i sin nettordbok i september.

«Hen» på fremmarsj

Seniorrådgiver i Språkrådet Sturla Berg-Olsen mener hen er på fremmarsj. Foto: Moment Studio / Språkrådet
Seniorrådgiver i Språkrådet Sturla Berg-Olsen mener hen er på fremmarsj. Foto: Moment Studio / Språkrådet

Språkrådets ordbøker har ikke enda oppført «hen» som et personlig pronomen. Seniorrådgiver i Språkrådet Sturla Berg-Olsen forklarer at det ikke har vært brukt nok i Norge til at det ville vært naturlig.

– En av USAs største ordbøker kåret i går ordet «they» til årets nyord. Samtidig har Sverige hatt «hen» i ordlistene i nesten fem år. Hva er annerledes i Norge?

– Det som er forskjellig fra Sverige, er at bruken av «hen» er mye mer innarbeidet der. Det blir brukt i Norge også, men ikke så mye som i Sverige, forteller Berg-Olsen.

Han påpeker at Det Norske Akademis ordbok (NAOB) har oppført «hen» i sin ordliste, men understreker at NAOB er en dokumenterende ordbok som Språkrådet ikke står bak.

– Hvordan har utviklingen i bruk av «hen» sett ut de siste årene?

– Inntrykket vårt er at det er på fremmarsj. «Hen» har hatt en jevnt voksende bruk, men det har ikke vært eksplosivt.

– Tror du at det kan bli aktuelt å innføre «hen» etter hvert? Eller er det bare et blaff?

– Hvis jeg skal tippe, så tror jeg at det kommer til å bli innarbeidet i det norske språket. Jeg tror ikke det kommer til å dø ut.

Tror det vil komme inn i ordboken

Berg-Olsen presiserer at det er redaksjonen bak ordbøkene som må ta initiativet til å ta inn ordet i Bokmålsordboka og Nynorskordboka. Da vil Språkrådet se på det.

– Spesielt fordi det er snakk om pronomen. Hadde det vært et nytt substantiv, hadde det vært annerledes, men pronomen er en liten gruppe med et fast inventar. Det må ha en formell behandling.

– Hvis redaksjonen foreslo å ta inn «hen» i dag, hvordan tror du det ville gått?

– Igjen, hvis jeg skal tippe, vil jeg anta at det ville kommet inn. Men jeg har ikke så godt grunnlag at jeg kan si det med sikkerhet.

Berg-Olsen trekker frem at «hen» brukes på forskjellige måter: Både om de som ikke kjenner seg som «han» eller «hun», og der man ikke vil spesifisere kjønn.

Les også: Språkrådet og kulturministeren får krass kritikk av OsloMet

– Ikke usannsynlig at vi tar inn «hen»

Margunn Rauset er forsker ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier på Universitetet i Bergen og hovedredaktør for revisjonen av Bokmålsordboka og Nynorskordboka. Foto: UiB
Margunn Rauset er forsker ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier på Universitetet i Bergen og hovedredaktør for revisjonen av Bokmålsordboka og Nynorskordboka. Foto: UiB

Forsker ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen , Margunn Rauset, leder prosjektet som for tiden reviderer innholdet i Bokmålsordboka og Nynorskordboka.

–Vurderer dere å ta initiativ til å oppføre «hen» i ordbøkene?

– Vi i Revisjonsprosjektet jobber oss sakte gjennom alfabetet, og vi har akkurat begynt på D, ler Rauset.

– Men hva med når vi kommer til H? Jeg må si, helt åpent, at jeg ikke har vurdert grundig hvordan situasjonen til «hen» er enda. Men magefølelsen min sier meg at dette holder på å bli et utbredt ord i mange sjangere, både i journalistikken og litteraturen, forteller hun.

– Det er et praktisk og greit lite ord som har funnet sin vei inn i språket vårt.

Rauset trekker likevel frem at mange av de treffene man får på “hen” i dag er det som kalles metaspråklige, altså at man skriver om ordet, men i mindre grad bruker det i sammenhenger der det ikke kommenterer seg selv. For at ordbokredaktørene skal oppføre et nytt ord i ordboken, må bruken være reell og stabil over tid.

– Dessuten må vi høre med Språkrådet om de ønsker at ordbøkene som er talerøret deres ut til norske språkbrukere, har det med. Da er det naturlig at vi diskuterer det med dem, ettersom de eier Bokmålsordboka og Nynorskordboka sammen med Universitetet i Bergen.

– Det er ikke usannsynlig at vi tar inn «hen» når vi kommer dit at vi skal vurdere det. Uten at jeg kan si det helt sikkert, eller garantere noe, så antar jeg at det er blitt såpass utbredt at det kommer til å bli tatt inn i ordbøkene. Men vi får se.

Et år på å etablere «hen»

Rauset forteller at hun selv er på god vei til å venne seg til «hen».

– Jeg merker at jeg reagerer stadig mindre på «hen» når jeg møter det i tekst. Jeg tenker «Dette funker jo fint.»

– Når kommer dere til H, tror du?

– Det er jo en del bokstaver mellom D og H, så det blir nok til neste år en gang, forteller revisjonsredaktøren.

– Så da har folk et år på å publisere masse artikler med «hen» i! Det kan jeg jo oppfordre de som ønsker seg «hen» inn i ordboken til, sier Rauset.

– Mange ønsker få inn «hen» fordi det er et viktig ord for dem. Det er aktivistisk for dem å få «hen» inn i ordbøkene. For dem vil det å få “hen” inn i ordbøkene være med på å legitimere et ord de ønsker sterkt skal bli mer brukt .

Rauset forteller at Bokmålsordboka og Nynorskordboka ikke får mange skriftlige henvendelser om «hen», men at ordbokredaktørene får en del tilbakemeldinger når de er ute på konferanser eller presenterer ordbøkene.

– Jeg har opplevd flere ganger at folk rekker opp en hånd og spør «når kommer «hen»?»

Les også : «Klimabrøl» er kåret til årets ord 2019

– Et spennende og nyttig ord

Det Norske Akademis ordbok (NAOB) har hatt «hen» oppført som personlig pronomen siden de publiserte ordboken i 2017. Carina Nilstun i NAOB forteller at denne ordboken har en annen funksjon enn Språkrådets ordbøker, og derfor tar inn ord raskere.

Carina Nilstun Foto: Privat
Carina Nilstun Foto: Privat

– Vi er en dokumenterende ordbok, vi skal vise og gjengi språket i bruk, også er det opp til den enkelte om man vil ta det i bruk. Vi forholder oss ikke til om noe er bra eller dårlig, eller kommer med anbefalinger om hvilke ord folk burde bruke eller unngå, sier Nilstun til ABC Nyheter.

Det betyr ikke at vi tar inn alt, men «hen» har det vært mye snakk om, og vi ser det stadig oftere i aviser og på debattsider. I starten var det bare omtale – man skrev «I Sverige har man innført pronomenet hen» – og det er ikke godt nok. Men nå bruker man det i språket. Vi har gått fra metabruk til reell bruk.

– Tror dere Språkrådet vil følge deres eksempel?

– Det er ikke så godt å si. Flere og flere journalister og skribenter ser nytten i det, men det er ofte et bevisst valg. «Hen» er på ingen måte et umarkert ord, forteller Nilstun.

– Dette er et spennende og nyttig ord. Ofte gjengir man hannkjønn når man ikke vet kjønnet eller når kjønnet er irrelevant. Eller man bruker tunge omskrivninger som «han/hun» og «vedkommende». Det slipper man med «hen».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:33 Minst 18 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen
Siste nytt
06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42NorgeForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:33VerdenMinst 18 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen
Populært