Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris

Se prisutdelingen i opptak. Video: Nobel Prize/Youtube/NRK
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er skjebnens spill at jeg står her og snakker om fred, sier årets fredsprisvinner, Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenfor rådhuset ble fredsprisvinneren møtt av ivrige tilrop i borggården.
Inne er omtrent 1.000 inviterte gjester til stede i rådhuset, som blant annet er pyntet med Etiopias nasjonalblomst calla.

Abiy er tildelt årets fredspris fordi han i 2018 greide å slutte fred med nabolandet Eritrea etter flere tiår med konflikt. Han satte også fart i demokratiseringen i Etiopia. Det siste halvåret har imidlertid Eritrea-prosessen gått i stå, mens uroen i Etiopia har økt kraftig.

Fredsprisvinneren ankom Norge mandag kveld. På forhånd har det vakt oppsikt at han ikke har holdt pressekonferanse i Norge, slik fredsprisvinnerne pleier å gjøre.

Aktuelt: Fredsprisvinnerens regime anklages for brutal tortur

– Jeg tar imot denne prisen på vegne av befolkningen i både Etiopia og Eritrea, særlig dem som har ofret livet i fredens tjeneste, sa 43-åringen da han holdt sitt Nobelforedrag i Oslo rådhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han takket også Eritreas president Isaias Afwerki. Abiy er tildelt årets fredspris blant annet fordi han i løpet av sitt første halvår som statsminister greide å slutte fred med nabolandet etter flere tiår med konflikt.

Øyenvitne

Som ung soldat i den etiopiske hæren var Abiy selv øyenvitne til den lange krigen mot nabolandet i nord. Blant annet fortalte han om den gangen hele enheten hans ble utslettet i et angrep mens han selv hadde forlatt skyttergraven en kort stund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krig er selve innbegrepet av helvete på jord for alle som er involvert. Jeg vet det, for jeg har vært der og kommet tilbake. Jeg har sett brødre slakte sine brødre på slagmarken, fortalte han.

– Da jeg ble statsminister for 18 måneder siden, følte jeg veldig sterkt at det var nødvendig å få slutt på usikkerheten. Det er skjebnens spill som gjør at jeg står foran dere her i dag og snakker om fred, sa Abiy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyse: Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane

– Hardt arbeid

Han understreker at selv om man har oppnådd fred, kreves det hardt arbeid for å vedlikeholde den.

– For meg kan det å skape fred sammenlignes med å plante og dyrke fram trær. Akkurat som trærne trenger vann og et godt jordsmonn for å vokse, trenger freden et fast engasjement, uendelig tålmodighet og velvilje hvis man skal greie å dyrke fram og høste fredens frukter, sa Abiy.

Han trakk også fram et gammelt afrikansk ordtak.

– «Hvis du vil ha en fredelig natt, må også naboen din få en fredelig natt». Essensen i dette ordtaket er en rettesnor for styrkingen av relasjonene i regionen. Vi bestreber oss nå på å leve i fred og harmoni med våre naboer, sa fredsprisvinneren.