Greta Thunberg kritiserer Erna Solberg for norsk oljepolitikk

Klimaaktivist Greta Thunberg, i midten og i bakgrunnen, med andreunge aktivister for miljøet under COP25 i Madrid mandag. Foto: Andrea Comas / AP / NTB scanpix
Klimaaktivist Greta Thunberg, i midten og i bakgrunnen, med andreunge aktivister for miljøet under COP25 i Madrid mandag. Foto: Andrea Comas / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøaktivist Greta Thunberg og 15 andre barn fra 13 land oppfordrer statsminister Erna Solberg til å stanse letingen etter og utvinningen av olje og gass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved å øke olje- og gassproduksjonen ansikt til ansikt med klimakrisen, bryter Norge rettighetene skjenket hvert eneste barn i verden i henhold til FNs barnekonvensjon, heter det blant annet i brevet, ifølge Dagsavisen, som opplyser at det internasjonale advokatfirmaet Hausfeld har formidlet budskapet til Erna Solberg på FNs menneskerettighetsdag på vegne av Thunberg og de andre barna.

De kommer fra Argentina, Brasil, Frankrike, Tyskland, India, Marshalløyene, Nigeria, Palau, Sør-Afrika, Tunisia, Alaska og USA.

– Klimakrisen er her. Huset vårt brenner nå. Verden går i retning 3,2 graders oppvarming, understrekes det i brevet, som også er sendt i kopi til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), Norges FN-ambassadør Mona Juul og FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø, David R. Boyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Canadas regjering har fått et tilsvarende brev. I likhet med Norge ønsker Canada å ha en internasjonal lederrolle i klimapolitikken, men på hjemmebane planlegger canadierne mer olje- og gassutvinning framover.

– Ved å øke oljeproduksjonen og utslippene av klimagasser på et tidspunkt hvor verden bør gå i motsatt retning, setter Canada og Norge livene til barn i fare og bryter deres fundamentale rettigheter i henhold til internasjonale lover, sier grunnlegger av og styreleder i Hausfeld, Michael D. Hausfeld, i en pressemelding.