Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten

En Boeing 737 fra SAS tar av fra Bergen lufthavn Flesland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
En Boeing 737 fra SAS tar av fra Bergen lufthavn Flesland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bergen lufthavn Flesland har manglet én brannmann på jobb seks ganger på én måned. Piloter og ansatte ved flyplassen mener det går ut over sikkerheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er bekymret for ­beredskapen på norske flyplasser. ­Reduksjonene som har pågått over lang tid kan gå ut over sikkerheten både for flypassasjerer og ansatte, sier leder Bjørn Tore Mikkelsen i Delta Luftfart til Bergens Tidende. Organisasjonen representerer ansatte ved norske flyplasser.

Fredag kveld valgte et fly på vei fra Oslo til Bergen å heller lande i Haugesund. Årsaken var begrenset brann- og redningskapasitet på Flesland. Også ved Evenes og Kjevik har det vært lignende hendelser i år, skriver BT.

For å lande et fly av typen Boeing 737 er det krav om beredskap i kategori sju. Flesland har ganger den siste tiden hatt brann- og redningskapasitet på nivå fem.

Les også: Avinor advarer mot momsøkning: – Kan føre til 15.000 færre innenlandsavganger

Bemanningsmangelen skyldes en langtidssykmelding, og Delta Luftfart og Pilotforbundet kobler derfor den manglende beredskapen til kravet Avinor har om at selskapet må kutte 400 millioner kroner innen 2021. Det blir avvist at flyplassledelsen.

– Vi har kategori sju som standard, så vi skal være fire på jobb. I går var sykdom grunnen til at vi var en mindre. Det ble gjort forsøk på å få tak i vikar, sier lufthavndirektør Helge Eidsnes ved Bergen lufthavn. Han påpeker at slokkekapasiteten ikke er mindre selv om de er i kategori fem.

Dale: – Lite sannsynlig med elfly i 2023

Personvernpolicy