Pilene peker nedover for Ap

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har ikke klart å snu fallet på meningsmålingene. Klassekampen og Nationens desembermåling viser at partiet ikke har hatt mindre støtte i årene 2008 til i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har ikke klart å snu fallet på meningsmålingene. Klassekampen og Nationens desembermåling viser at partiet ikke har hatt mindre støtte i årene 2008 til i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oppslutningen til Arbeiderpartiet har falt det siste året og ligger på et historisk lavt nivå, viser Norfaktas desembermåling for Klassekampen og Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke siden Norfakta startet med landsdekkende meningsmålinger i 2008, har Arbeiderpartiet hatt mindre oppslutning, skriver Klassekampen.

– Ser vi på de uvektede tallene, så ligger Ap på 20,5. De har hatt en jevn nedgang det siste året. Med unntak av én måned, har det gått gradvis nedover. Så jeg vil si at dette er en trend, sier produksjonsleder Nils-Olav Vassås.

21,3 prosent av velgerne ville stemt på Ap dersom det var stortingsvalg i dag. Partiet får ett prosentpoeng mindre oppslutning enn i forrige måling. Det er innenfor feilmarginen til målingen, men oppslutning bakover i tid viser at Arbeiderpartiet aldri har hatt mindre støtte.

Årsaken er at partiet taper på konfliktene som preger politikken nå, påpeker valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.

– Så lenge det er sentrum-periferi, reformer og klima- og miljø som dominerer, er dette saker som splitter Arbeiderpartiets velgere, og de har lav troverdighet på disse sakene, sier Stein til Nationen.

Arbeiderpartiet blir forbigått av Høyre (22,6 prosent) som landets største parti.

– Vi merker fremdeles ettervirkningen etter det dårlige valget i høst, skriver nestleder Bjørnar Skjæran i en tekstmelding til Klassekampen.

Han sier det likevel er gledelige at målingen viser et flertall for regjeringsskifte.

De rødgrønne partiene Ap, Sp og SV får til sammen 91 mandater. Senterpartiet ligger stabilt på 19,2 prosent og SV ligger på 7,7 prosent.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy