Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter

Nordkapp kommune er skuffet over leieavtalen som er inngått mellom Finnmarkseiendommen og Rica om Nordkapplatået. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Nordkapp kommune er skuffet over leieavtalen som er inngått mellom Finnmarkseiendommen og Rica om Nordkapplatået. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nye festekontrakten for Nordkapplatået øker grunneier Finnmarkseiendommen den årlige leien på Nordkapp-platået med 5.354 prosent, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rica Eiendom og Finnmarkseiendommen (FeFo) ble enige om ny festekontrakt for Nordkapplatået i slutten av november. Nå er avtalen undertegnet.

Rica Eiendom har tidligere betalt 65.000 kroner i året for å leie 900 mål av en av Norge største turistattraksjoner. Leieprisen er økt til 3.480.000 kroner i året, mens arealet er redusert til en åttendedel. Kontrakten varer i 99 år, skriver Klassekampen.

Rica leier området videre til Scandic, som hvert år krever inn 50 millioner kroner i besøksavgift. Festeavgifta går til grunneier FeFo.

Nordkapp kommune utarbeider for tiden en plan for området, og politikerne beklager at avtalen allerede er signert.

– Vi er skuffet over at partene ikke ventet på lokaldemokratiet. Vi kommer uansett til å regulere Nordkapp-platået, også der Rica/Scandic har sitt anlegg, til offentlige formål, sier ordfører Jan Olsen (SV).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordkapp-saken var en stor sak i høstens lokalvalg. Det nye kommunestyret har vedtatt et bygge- og delingsforbud på platået. Dermed kan ikke leietakerne gjøre noe før kommunen sier ja

Styreleder Bente Haug i FeFo mener kontakten med kommunen har vært god.

– Til forskjell fra ordføreren driver ikke vi med politikk. Vi er bundet av juss og lovverket, blant dem tomtefesteloven. Vi har strukket oss langt for å etterkomme lokalsamfunnets ønsker, sier hun.